Dünyaİklim KriziManşet

Delhi’de sıcaklara karşı ölüm kalım savaşı: Daha erken öleceğiz, başka ne olabilir ki?

0

Hindistan, Delhi’de insanlar kavuran sıcakların içinde bir damla su için birbirleriyle yarışır hale geldi. Guardian‘dan Hannah Ellis-Petersen‘in iklim krizine karşı oldukça savunmasız halde olan Delhi’deki izlenimlerini aktardığı yazısı söz konusu krize karşı önlemlerin aciliyetini bir kez daha ortaya koydu:

“Su tankeri Delhi’nin kalabalık bir mahallesine girdiğinde bir kargaşa patlak verdi. Düzinelerce mahalle sakini kovalar, şişeler ve hortumlar sallayarak çılgınca arkasından koştu ve içinde depolanan sudan bir damla bile alabilmek için üzerine atladı. O gün sıcaklıklar 49C’ye yükselerek kayıtlara geçen en sıcak gün olmuştu ve 29 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Hindistan‘ın büyük başkentinin pek çok yerinde su tükenmişti.

Yoksul Vivekanand Kampı‘nda yaşayan sosyal sağlık çalışanı Tripti, her sabah kızgın güneşin altında kovalar ve tencerelerle su tankerinin gelmesini umutsuzca bekleyenler arasında yer alıyor.

[İklim Krizi] Delhi’nin tarihindeki en sıcak günde ibre 50°C’yi gösterdi 

Fotoğraf: AP Photo / Channi Anand

‘Çok acı çekiyoruz ve sıcaklık yaşamayı imkansız hale getiriyor’

Tripti, “İnsanlar sadece birkaç kova su için kuyrukta iki ila üç saat beklemek zorunda kalıyor” diyor ve ekliyor:

“Artan sıcaklık durumu daha da kötüleştirdi. Sıcaklık arttıkça daha fazla suya ihtiyacımız oluyor ama aslında tedarik azalıyor. Çok acı çekiyoruz ve sıcaklık yaşamayı imkansız hale getiriyor.”

Delhi sıcağa yabancı değil. Yazları her zaman boğucu sıcaklar getirir ve zenginler kendilerini klimalı evlerine hapsederken, yoksul haneler vantilatörlerin altında toplanır ve üzerlerini ıslak bezlerle örterler.

Uzmanlar ve bölge sakinleri arasındaki fikir birliği, Hindistan iklim krizinin yükünü taşırken yaz sıcaklıklarının artık düzenli olarak normalin çok üzerine çıktığı yönünde.

Mayıs ayında kuzey Hindistan’ın büyük bölümünü saran sıcak dalgası – bu hafta sıcaklıklar art arda 45C’nin üzerine çıktı – serinlemeye gücü yetmeyen ya da dışarıda inşaat veya işçilik işlerinde çalışmak zorunda kalan milyonlarca kişi için koşulları dayanılmaz ve hatta yaşamı tehdit edici hale getirdi. Şehrin bazı bölgelerinde Çarşamba günü sıcaklık 52C’ye kadar yükseldi, ancak yetkililer daha sonra bunun hatalı bir okuma olabileceğini söyledi.

Yetkililerin artan talebi karşılayamaması nedeniyle son birkaç gündür kentte yaşanan kronik su sıkıntısı, kendilerini suya sokmak ya da hava soğutucuları kullanmak dışında serinlemek için hiçbir yolu olmayan yoksul insanlar arasında kitlesel acılara neden oldu. Delhi hükümeti, ihtiyaç duyulan her yere su tankerleri gönderecek bir sıcak dalgası ‘savaş odası’ kurduğunu söyledi.

‣ Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi
‣ Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?
‣ Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’

Fotoğraf: AP

‘Delhi yaşanmaz hale geldi’

Milyonlarca kişinin klimaları çalıştırmaya başlaması ve elektrik talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından başkent genelinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri koşulları daha da kötüleştirdi. Lajpat Nagar mahallesinde ikamet eden 45 yaşındaki avukat Nitin Singh, küçük çocukları ve 81 yaşındaki hasta babasıyla paylaştığı evde her gün yaşanan elektrik kesintilerinin yıkıcı etkisini anlattı. Sıcak dalgası başladığından beri Delhi’nin ‘yaşanmaz’ hale geldiğini söyledi.

‘Elektrik kesinti nedeniyle hasta babam ve çocuklarım için otel odası ayırtmak zorunda kaldım’

Singh, “Evimde üç klima var ama sık sık yaşanan elektrik kesintileri beni çaresiz bıraktı” diyor ve ekliyor:

“Dün gece iki saatlik bir elektrik kesintisi beni hasta babam ve çocuklarım için bir otel odası ayırtmak zorunda bıraktı. Eşim ve ben gecenin büyük bölümünü evimizin terasında geçirdik ve birkaç saat bile uykuya dalmakta zorlandık.”

Okhla bölgesinde bir klima kiralama dükkanı işleten 37 yaşındaki Mohammad Ashraf Khan, sıcaklıklar 45C’nin üzerine çıktığından beri telefonunun susmadığını söyledi. Genellikle her sezon 80 klima kiraladığını ancak bu yıl talebin 130’a çıktığını söyleyerek şunları aktarıyor:

“Bu yıl klimaların aşırı ısınması ve arızalanmasıyla ilgili giderek daha fazla şikayet geliyor. Bu korkunç sıcaklar standart klimaları bile yetersiz kılıyor.

‘Soğutucusu yoktu, vücut ısısı 41.5C’nin üzerine çıktı, hayatını kaybetti’

Yine de klimalar hala büyük ölçüde lüks bir mal. Aşırı koşullardan sağ çıkamayanlar arasında Delhi’de bir fabrikada çalışan 40 yaşındaki bir göçmen işçi de vardı. Çarşamba günü vücut ısısının normalden 5C daha fazla yükselmesi üzerine hayatını kaybetti.

Doktoru, Hint medyasına yaptığı açıklamada, “Soğutucusu ya da vantilatörü olmayan bir odada yaşıyordu ve çok yüksek ateşi vardı… vücut ısısı 41.5C’nin üzerine çıktı” dedi.

Daha varlıklı bazı mahalle sakinleri, soluk alamayanlara yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Delhi’nin güneyindeki bir mahallede yaşayan Nisha Aggarwal, yoldan geçenlerin susuzluklarını gidermeleri için evinin önündeki kaldırıma içi su dolu büyük toprak kaplar koyma geleneğini sürdürüyor.

Çoğu yaz, güvenlik görevlisi kapları günde bir kez doldurur ama “son iki haftadır hava çok sıcak olduğu için günde birkaç kez dolduruyor” diyor.

Delhi, sıcaklar

Fotoğraf: Reuters

‘Daha erken öleceğiz. Başka ne olabilir ki?’

Güvenlik görevlisi Probir Ram da yevmiyesini çıkarmak için yakıcı güneşin altında oturmak zorunda kalanlar arasındaydı.

Boğucu derecede sıcak kabininde bir su soğutucusu talebi işvereni tarafından reddedildi.

Tere batmış, gömleği sırılsıklam olmuş Ram perişan görünüyordu.

Ram “Bu sıcağın devam edeceğine inanıyorum,” dedi iç çekerek ve devam etti:

“Benim gibi insanlar bununla başa çıkamayacak. Daha erken öleceğiz. Başka ne olabilir ki?”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.