[İklim Krizi] Delhi’nin tarihindeki en sıcak günde ibre 50°C’yi gösterdi

Hindistan'ın başkenti Delhi, tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklığı yaşadı. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle ısı çarpması ve su kıtlığı uyarıları yapıldı.

Hindistan’ın başkenti Delhi, 49,9°C ile tarihindeki en yüksek sıcaklığı yaşadı. Bu sıcaklık, 2022’de kaydedilen 49,2°C’lik rekoru geçti. Bazı raporlar, sıcaklıkların bu hafta 50°C’yi bile aştığını öne sürüyor. Hindistan Meteoroloji Departmanı (IMD), sıcaklıkların bu mevsim için beklenenden 9°C daha yüksek olduğunu bildirdi.

Euronews‘in aktardığına göre Delhi’nin yanı sıra, Rajasthan, Haryana ve Pencap gibi Kuzey Hindistan eyaletleri de aşırı sıcaklardan etkilendi. Rajasthan’ın Churu kentinde sıcaklıklar 50,5°C’ye kadar çıktı. Haryana’nın Sirsa kentinde ise sıcaklık 50,3°C’yi buldu. Aşırı sıcaklar nedeniyle enerji altyapısı zorlanırken, Delhi’de artan klima kullanımı enerji talebini rekor seviyelere çıkardı.

IMD, aşırı sıcakların sağlık üzerinde ciddi etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik sağlık sorunları olan kişiler için ısı çarpması riski yüksek. Jaipur‘da sağlık departmanı, sıcak çarpması nedeniyle dört ölümün gerçekleştiğini doğruladı.

Delhi’nin bazı bölgeleri suya erişimde zorluk yaşarken, bazı bölgeler tamamen susuz kaldı. Delhi hükümetinden Atishi Marlena Singh, kuzeydeki Haryana eyaletinden su teslimatlarının eksikliği nedeniyle suyun günlük iki kez sağlanmasından bir kez sağlanmasına indirildiğini açıkladı. Singh, “Tasarruf edilen su, su yetersizliği yaşayan bölgelere dağıtılacak” dedi.

İklim değişikliği sıcak dalgası riskini 45 kat artırıyor

Hindistan Meteoroloji Departmanı, Hindistan’ın sık sık Mart’tan Eylül’e kadar sıcak ve nemli yazlar yaşadığını, ancak bu yıl sıcak dalgalarının daha uzun ve daha yoğun olmasının beklendiğini belirtti. Rajasthan ve Gujarat eyaletlerinde bu ay sıcaklıklar 45°C ile 50°C arasında değişen dokuz ila on iki gün yaşandı.

Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi
Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?
Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’

Araştırmalar, son on yılda bu sıcaklıkların iklim değişikliği nedeniyle daha yoğun hale geldiğini gösteriyor. World Weather Attribution (WWA), Nisan ayında Asya‘yı vuran sıcak dalgasının iklim değişikliği nedeniyle 45 kat daha olası hale geldiğini belirtiyor. İklim uzmanları, bölgedeki sıcaklıkların ortalama 0,85°C daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının 2023 yılına ait bir çalışmasına göre, 1992 yılından bu yana Hindistan’da sıcak dalgaları nedeniyle 24 bin kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, 2050 yılına kadar ülkenin bazı bölgelerinde insanların hayatta kalma sınırlarının zorlanabileceğini öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR