Güney Hindistan‘ın Kerala eyaletinde meydana gelen heyelan, köyleri ve çay tarlalarını toprak altında bırakırken en az 106 kişinin hayatını kaybettiği, birçok köylünün ise hala toprak altında olduğu bildirildi.
29 Temmuz Pazartesi günü Hindistan’ın popüler turistik yerlerinden biri olan Kerala’nın Wayanad bölgesinde yaşanan sağanak yağışın etkisiyle gece yarısından sonra yamaçlar çöktü, çamur ve kaya parçaları çoğu küçük evlerde ve geçici barınaklarda yaşayan çay tarlası işçileri ve ailelerinin üzerine yığıldı.
Eyalet yetkilileri, heyelanlarda en az 106 kişinin öldüğünü, 128 kişinin yaralandığını ve onlarca kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Yerel yayın kuruluşu Asianet TV ise ölü sayısını 119 olarak duyurdu.
Son beş yılın en büyük felaketi
Pazartesiyi salıya bağlayan gece yaşanan heyelan, eyaletin 2018 yılında aşırı yağışların etkisiyle başlayan ve 400 kişinin hayatını kaybettiği heyelandan beri bölgede yaşanan en büyük felaket olarak nitelendirildi.
Meşhur turizm bölgesinde pazartesi günü başlayan yağışlar nedeniyle turistik geziler durduruldu. Ancak yerel halk aşırı yağışlara ve heyelanda savunmasız yakalandı.
Kerala yöneticisi Pinarayi Vijayan, “Hala toprak altında mahsur kalan ve heyelanlar sürüklenen insanlar var” diyerek kurtarma operasyonları tüm gücüyle çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
3 binden fazla insan bölgeden tahliye edilerek bölgedeki 45 yardım kampına yerleştirildi. Ordu mensupları da dahil olmak üzere yüzlerce personel, drone ve arama köpekleri ile çalışmalarını sürdürüyor.
Yıkılan köprü yardımlara engel oldu
Etkilenen bölgeyi Chooralmala‘ya bağlayan köprü yıkıldığı için ekiplerin heyelan bölgesine müdahalesi zorlaştı. Başbakanlık ofisi, köprünün onarımı için ordu mühendislerini görevlendirdi.
Yıkılan köprü nedeniyle ulaşılamayan Mundakkai’ye askeri helikopterle yardım götürüldü. Bölgedeki turizm tesisinde 250 kişi yiyecek ve ilaç olmadan mahsur kaldı. Yetkililer, kötü hava koşullarının bölgeye havadan yardım götürülmesini edilmesini zorlaştırdığını söyledi.
İklim değişikliği felaketleri tahmin edilemez hale geliyor
Yerel meteoroloji servisi, bölgenin 204 mm yağış almasının beklendiğini ancak 48 saat içinde 572 mm yağış düştüğünü bildirdi. Yağışların önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi bekleniyor.
Muson yağmurları bölge halkını yaz sıcaklarından kurtararak su kaynaklarının yenilenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için hayati önem taşıyor olsa da heyelan ve sel felaketi risklerini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin bu tür felaketleri daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiyor.
‣ Etiyopya’da aşırı yağışların tetiklediği heyelanda 229 kişi hayatını kaybetti
‣ Papua Yeni Gine’de 2 bin kişi toprak altında: Neden bu kadar çok heyelan yaşanıyor?
‣ Hindistan’da sel ve heyelandan en az 40 kişi hayatını kaybetti
Eyalet yöneticisi Vijayan, iklim değişikliği yüzünden yağışların ve doğal afetlerin tahmin edilemez hale geldiğini söyledi.
Başbakan Narendra Modi ise X hesabından paylaşım yaparak ” Düşüncelerim sevdiklerini kaybedenlerle, dualarım yaralılarla” dedi ve mağdur ailelere 2 bin 400 dolar tazminat ödeneceğini açıkladı.
Muhalefet lideri Rahul Gandhi ise son yıllarda ülke genelinde giderek endişe verici hale gelen heyelanlara yönelik kapsamlı bir aksiyon planı hazırlanması gerektiğini söyledi.