Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Zeytin ağacının gördükleri…

0

Dünyada Bir Zeytin Ağacı kitabı mitolojide ‘ölümsüz ağaç’ denilen zeytin ağacının hikayesini anlatıyor. Homeros zeytinin ölümsüzlüğünü; “Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım” sözleriyle anlatıyor. Üç kutsal kitapta da zeytin ağacının kutsal olduğu söyleniyor. Zeytin ağacı yüzyıllardır barışın ve bereketin sembolü kabul ediliyor. Eski Mısır uygarlığında “Tanrıça İsis’in meyvesi”, “Tanrı Ra’nın aydınlanma simgesi” olarak nitelendiriliyor. Solon kanunlarında zeytin ağacı kesenlere ağır cezalar uygulandığı yer alıyor.

Zeytinliklerin çeşitli nedenlerle yok edildiği günümüzün, o zamanların bilincinden yoksun olduğunu düşündürüyor bu durum ister istemez.

‘Keşke her yer park olsa’

Kitabımızda ise zeytin ağacının bu derin geçmişinden çok günümüz dünyasına bakışı söz konusu:  Zeytin bahçesinde diğer zeytin ağaçları ile mutlu mesut yaşayan zeytin ağacı uzakları merak ediyor. Bir gün köklerinin toprağın yüzeyine çıktığını ve gövdesinin kuş gibi yükseldiğini fark ediyor. Uçarken çam, söğüt, sedir, mersin, hurma, sandal, servi ve daha adını bilmediği başka ağaçlar görüyor.  Yanından leylek, gök güvercin, kırlangıç, yaban kazı sürüleri geçiyor. İyi yolculuklar diliyor onlara. Nehirlerde susuzluğunu gideriyor, deniz sularında dallarını serinletiyor. Binaların ağaçlardan fazla olduğunu, bazı yerlerde havanın kirli ve insanların temiz suya ulaşamadığını fark ediyor. İnsanlar görüyor; ağaçları kesip sokakları kirletiyorlar. Sonra parkta oynayan çocuklar görüyor içinden “her yer park olsa” diye geçiriyor. Elleri ile konuşan çocukların sessizliğini kendisine benzetiyor.  O da anlatmak istediklerini dalları yaprakları ile anlatıyor.

Zeytin ağacı bu gördüklerini herkesin görüp görmediğini merak ediyor. Doğayı korumak için çok çalışmak gerektiğini anlatmak istiyor.

Dünyada Bir Zeytin Ağacı kitabı zeytin ağacının kendi gözünden bir dünya tasviri yapıyor ve bir çağrıda bulunuyor ‘Doğayı korumak için çalışmalı’.

Yeni İnsan Yayınları’ndan çıkan Dünyada Bir Zeytin Ağacı’nı Didem Güzey Ekinci yazmış resimlemelerini Meyha Vishwanath yapmış.

Didem Güzey Ekinci

1978’de Adana’da doğdu. Ankara ve Balıkesir’de yaşadı, şu an İstanbul’da ikamet ediyor. İşletme, ardından Uluslararası İlişkiler okudu, halen Felsefe bölümünde okuyor. Öğretmen olarak görev aldı, radyo programları hazırladı ve spikerlik yaptı. Aynı zamanda işaret dili eğitmeni. Çevre ve çocuklar hakkında çalışmalar yapmak yazarı mutlu ediyor. Edebiyat ve müziği çok seviyor. Bir kızı var.

Megha Vishwanath

Çocuk kitapları ve çizgi roman çizeri, Hindistan, Bangalore’de yaşıyor. Yaban hayatı ve doğa günlükleri üzerine çeşitli kurumlarda tasarım yaptı. Aynı zamanda kendi hikayesi ve şiirlerini kitaplaştırdı. Şimdilerde Megha; küçük kızını büyütmekten, zerdeçal çayı içmekten ve çizimler yapmaktan hoşlanıyor.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.