Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Uçan fare Lindbergh’in düş yolculuğu

0

Brad Bird’ün yönetmenliğini yaptığı, Jan Pinkava ve Brad Bird’ün senaryosunu yazdığı, 2007 yapımı  Ratatouille[1] filmini izleyeniniz oldu mu? Bu eğlenceli animasyon filminde, fare Remy’nin tek hayali aşçı olmak olan Remy’nin bu düşünü gerçekleştirmek üzere Paris’in yolunu tutması ve hayalinin gerçekleştirmeye giden yolda başından geçen türlü serüvenler anlatılır.

Peki, hayallerinin peşinden koşan tek fare Remy mi acaba? Fare dostlarımız, “Lindbergh: Uçan Bir Farenin Macera Dolu Hikâyesi” isimli çocuk kitabında, bu kez, uçma hayalinin peşinden koşuyor. Torben Kuhlmann tarafından yazılan bu kitap, aslında gerçek bir hayat hikâyesinden ilham alıyor. Atlas Okyanusu’nu yalnız başına, ara vermeden geçen ilk pilot olarak havacılık tarihinde bir efsane haline gelen Charles Lindbergh’e, kitabımızda küçük bir fare yeniden hayat veriyor.

Faremiz, insanların kurduğu fare kapanları yüzünden yaşadıkları şehri terk ederek Amerika Birleşik Devletleri’ne göçen fare arkadaşlarıyla yeniden buluşmak üzere ABD’ye uçarak gitmeyi kafasına koyuyor. Bu konuda ona ilham olan, çoğumuzun ilk aklına gelenin aksine, insanlar değil, hikâyemizin kahramanı faremizin küçük kulakları ve büyük gözleriyle farelere çok benzettiği yarasalar… Yarasaların kanatlarını kullanarak uçabilmeleri, faremizin aklında uçabilme fikrinin canlanmasına neden oluyor. “Neden olmasın” diyerek yola koyulan kahramanımız, bu yolda hem türlü engelleri aşıyor hem de bıkmadan usanmadan, canla başla çalışarak bir uçak yapıyor.

Küçük mucidimizin hava araçlarına dair bu tasarım tutkusu, bana havacılığa merak duyan İtalyan Rönesansı sanatçısı, Leonardo da Vinci’yi anımsattı. Da Vinci, uçma makinesi olarak adlandırılan eserlerindeki şifreli çizimlerle havacılığa dair ilk tasarımları gerçekleştirip bu tasarımlarla hava aracı tasarımlarına öncülük etmişti.[2] Aynen bu büyük sanatçı gibi, kitabımızın kahramanı faremiz de kendi uçağını tasarlayıp fare pilot olarak ün salıyor.

Ve bakalım faremiz kime ilham olmuş? Bu sürpriz son, kitabımızda saklı…

 

[1] https://www.beyazperde.com/filmler/film-46211/
[2] https://www.havauzay.org/havacilik-tarihi.html

Künye

Yazar: Torben Kuhlmann
Resimleyen: Torben Kuhlmann
Çeviren: Aylin Gergin
Yayınevi: Epsilon

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.