[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Uçan fare Lindbergh’in düş yolculuğu

Torben Kuhlmann'un hayallerine kavuşmak için kendi uçağını imal eden pilot farenin öyküsü, Atlas Okyanusu’nu yalnız başına, ara vermeden geçen ilk pilot olarak havacılık tarihinde bir efsane haline gelen Charles Lindbergh'den ilham almış.

Brad Bird’ün yönetmenliğini yaptığı, Jan Pinkava ve Brad Bird’ün senaryosunu yazdığı, 2007 yapımı  Ratatouille[1] filmini izleyeniniz oldu mu? Bu eğlenceli animasyon filminde, fare Remy’nin tek hayali aşçı olmak olan Remy’nin bu düşünü gerçekleştirmek üzere Paris’in yolunu tutması ve hayalinin gerçekleştirmeye giden yolda başından geçen türlü serüvenler anlatılır.

Peki, hayallerinin peşinden koşan tek fare Remy mi acaba? Fare dostlarımız, “Lindbergh: Uçan Bir Farenin Macera Dolu Hikâyesi” isimli çocuk kitabında, bu kez, uçma hayalinin peşinden koşuyor. Torben Kuhlmann tarafından yazılan bu kitap, aslında gerçek bir hayat hikâyesinden ilham alıyor. Atlas Okyanusu’nu yalnız başına, ara vermeden geçen ilk pilot olarak havacılık tarihinde bir efsane haline gelen Charles Lindbergh’e, kitabımızda küçük bir fare yeniden hayat veriyor.

Faremiz, insanların kurduğu fare kapanları yüzünden yaşadıkları şehri terk ederek Amerika Birleşik Devletleri’ne göçen fare arkadaşlarıyla yeniden buluşmak üzere ABD’ye uçarak gitmeyi kafasına koyuyor. Bu konuda ona ilham olan, çoğumuzun ilk aklına gelenin aksine, insanlar değil, hikâyemizin kahramanı faremizin küçük kulakları ve büyük gözleriyle farelere çok benzettiği yarasalar… Yarasaların kanatlarını kullanarak uçabilmeleri, faremizin aklında uçabilme fikrinin canlanmasına neden oluyor. “Neden olmasın” diyerek yola koyulan kahramanımız, bu yolda hem türlü engelleri aşıyor hem de bıkmadan usanmadan, canla başla çalışarak bir uçak yapıyor.

Küçük mucidimizin hava araçlarına dair bu tasarım tutkusu, bana havacılığa merak duyan İtalyan Rönesansı sanatçısı, Leonardo da Vinci’yi anımsattı. Da Vinci, uçma makinesi olarak adlandırılan eserlerindeki şifreli çizimlerle havacılığa dair ilk tasarımları gerçekleştirip bu tasarımlarla hava aracı tasarımlarına öncülük etmişti.[2] Aynen bu büyük sanatçı gibi, kitabımızın kahramanı faremiz de kendi uçağını tasarlayıp fare pilot olarak ün salıyor.

Ve bakalım faremiz kime ilham olmuş? Bu sürpriz son, kitabımızda saklı…

 

[1] https://www.beyazperde.com/filmler/film-46211/
[2] https://www.havauzay.org/havacilik-tarihi.html

Künye

Yazar: Torben Kuhlmann
Resimleyen: Torben Kuhlmann
Çeviren: Aylin Gergin
Yayınevi: Epsilon

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR