Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Tilki Bogi’nin biriktirdiği şarkılar..

0

Amaçlarımızı gerçekleştirmek konusunda kararlı olmak, aldığımız yenilgiler karşısında yaşama sevincimizi korumak ve sürdürmek, kurallar yolumuzu kestiğinde cesaretimizi yitirmemek çoğunlukla becermekte yetersiz kaldığımız yaşama alanları. Ama tüm bu yaşama alanlarında tökezlemeden yürüyenler de var. Tilki Bogi’nin Şarkısı’na kulak verelim.

Orman her sabah Tilki Bogi’nin şarkılarına uyanıyor. Bogi dinleyenlerine pembe tüylerini fırçalayıp, saçını ve kuyruğunu tarayarak hazırlanıyor.  Düşlerini gerçeğe taşımak için ağaç kabuklarının, kurumuş yaprakların, dalların sesini paylaşıyor. O sayısız ses ve şarkı paylaşıyor ama ormandan ses yok! Ne mor menekşe ne gürgen ağacı ne de minik kuşlar Bogi’nin şarkılarına ses veriyor.

Her gidiş kaçış değildir!

Tam da ‘yalnızlık bu’ diyecekken Bogi yola çıkma kararı alıyor. Her gidiş kaçış değilmiş, Bogi biriktirdiği şarkıları taşıyor kendisiyle. Yola çıkmak işin yarısıdır ama iş yola çıkmakla bitmiyor. Sabahın ilk ışıklarıyla şehre ulaşan Bogi kurallar ve kabuller tarafından alıkonuyor. Her durdurulmak yenilgi değilmiş, Bogi şarkı söylemeye devam ediyor.

Tilki Bogi’nin Şarkısı kitabı VakıfBank Kültür Yayınları tarafından basılmış. Yazar Ömür Kurt’un ilk kitabı. Resimleyen ise Seda Çubukçi Antlı. Kitap istediğini gerçekleştirmek konusunda kararlı olmayı ana izlek olarak sunarken farklı olmakla barışık olmak, biçimsel kabuller ve kuralların yıkılabileceğini de yan temalar olarak okurla paylaşıyor. Bu izlekleri okura sunarken titizlikle seçilmiş sözcükler çevrilen her sayfayı Bogi’nin şarkılarına dönüştürüyor. Şarkıdan bir kitap da kaçınılmaz olarak derin bir yaşam sevincini sayfalardan taşırıp okura ulaştırıyor.

Seda Çubukçi Antlı ise başarılı çizgileri ile Bogi’nin şarkılarına ve itirazlarına görünürlük kazandırıyor. Tilki Bogi’nin pembe rengine itiraz eden Bay Rubi’ye görsellerle yanıt verirken okul öncesi çocuklar için renklerin bilgisini de veriyor.

Tilki Bogi’nin Şarkısı başta kural ve kabullerin ağına takılırken sonra sokaklarda söylenen şarkılarla özgür sanatı temsil ediyor. Böyle olunca kural koyucular da özgür sanatın gücünü yadsıyamıyor.

Yazar: Ömür Kurt

1982 yılında İskenderun’da doğdu. 2008 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisansını ve doktora eğitimini tamamladı. 1998 yılında Tarih Vakfı tarafından düzenlenen “Liseli Gençlerin Gözüyle Cumhuriyetimiz” adlı Yerel Tarih Yarışmasında Ulusal Jüri Özendirme Ödülü aldı.

Yazdığı ilk öykü olan Özürlü Kadrosu, 2014 yılında Kirpi Edebiyat & Düşün Dergisi ve Alt Zine Kültür ve Edebiyat dergilerinde yayımlandı. 2017 yılından bu yana, çeşitli sivil oluşum ve kuruluşla beraber farklı temalarda çocuk atölyeleri düzenlemektedir. Çocuk çalışmaları alanında ise, çeşitli mecralarda, farklı temalarda çocuk kitapları tanıtımları yazdı. Hayvanları, kartpostalları ve çocukları çok seven Ömür Kurt’un Tilki Bogi’nin Şarkısı, kitap olarak yayımlanan ilk eseridir.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.