Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Sahilde Özel Bir Gün: Çöpün denizde ne işi var?

0

Hatırlarsınız; Marmara Denizi’ndeki müsilaj vakası geçtiğimiz aylarda gündeme oturmuştu. Bu belki uzun yıllardır süregelen deniz kirliliği meselesinin en çarpıcı göstergesiydi. Sonunda güzelim deniz nefes alamaz hale gelmişti! Denize atılan çöpler denizi nefessiz bırakmıştı.

Bu yıl denizlerdeki atıkları temizleme çalışmalarında Marmara Denizi’nden 25 bin kişinin bir günde ürettiği atığa eşdeğer tam 30 tona yakın çöp çıkarılmış. Bunların içerisinde neler yok! Poşetler, pet şişeler, giysiler, balık ağları…

Elbette bu kirlilikten yalnızca Marmara Denizi nasibini almıyor. TÜBİTAK Bilim Genç dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, dünya genelinde bir yılda üretilen 300 milyon ton plastiğin yaklaşık 8 milyon tonu rüzgâr, akıntı, kanal ve gelgit yoluyla okyanuslara taşınıyor. Bu plastiklerin okyanusta çözünmesiyse 1000 yılı bulabiliyor.

Okyanuslara taşınan plastikler, deniz canlıları tarafından yiyecek zannedilip yenilince canlıların ölümüne sebep olabiliyor. Veya örneğin balık ağları, deniz canlılarının vücutlarına takılıp nefes almalarını engelleyebiliyor.

Ya, neredeyse her yıl yaşanan petrol tankeri kazalarından sonra denizlere ya da okyanuslara dökülen petrol atıklarına ne demeli? Bu atıklar deniz canlılarının vücutlarına yapışınca, örneğin penguenler hayatlarını kaybediyor.

Deniz kirliliğinden en çok etkilenen canlılar ise yunuslar ve köpek balıkları başta olmak üzere balıklar, yengeçler, deniz kuşları ve deniz kaplumbağaları… Her yaz ülkemizde de örneğin Antalya Çıralı sahiline deniz kaplumbağaları uzun yollardan gelip yumurtalarını bırakıyorlar. Peki, yumurtalarının zamanı geldiğinde çatlayıp yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşabilecekleri güvenli sahiller bulabiliyorlar mı? Maalesef hayır!

Esra Şanal’ın yazıp resimlediği, Meraklı Tilki Kitaplığı yayınevinden çıkan Sahilde Özel Bir Gün kitabı tam da bu konuyu hikayeleştiriyor. Peki bu özel gün, nasıl bir gün?

Hikayemizin baş kahramanları Kaz Paytak ve Tavşan Papi’nin doyasıya deniz ve kum keyfi yaptıkları bir gün mü? Maalesef hayır! Ama hayır; hemen endişelenmeyin! Hikayemiz mutlu sonla biten, umutlu bir hikaye!

Kahramanlarımızın heyecanla bekledikleri o günü özel kılan şey, o günün can dostları deniz kaplumbağası Poki’nin öteki deniz kaplumbağaları ile beraber yumurtasını sahile bırakacağı gün olması…

Paytak ile Papi, o gün sahile arkadaşları Poki’yi karşılamak üzere gidiyorlar. Bir de ne görsünler! Tüm sahil plastik şişelerle, poşetlerle, ve türlü çöple dolu! Üstelik zavallı Poki’nin vücuduna plastik ipler dolanmış! Tüm deniz kaplumbağaları bu pis sahile yumurtalarını nasıl bırakacaklarını kara kara düşünüyorlar!

Peki, kahramanlarımız bu manzaraya yalnızca üzülüyorlar mı, yoksa bir çare mi düşünüyorlar? Bildiniz, kahramanlarımız, diğer hayvan dostlarıyla birlikte bir çözüm buluyorlar! Devamını anlatmayayım! Kahramanlarımız bu kötü tablonun üstesinden nasıl geliyorlar; bu dayanışma ve umut hikayesini okuyup da görelim!

Künye

  • Yazan&Çizen: Esra Şanal
  • Editör: Dr. Elif Kurtuluş Küçükoğlu
  • Yayınevi: Meraklı Tilki Kitaplığı
  • Yaş: 3-8 Yaş (Okul öncesi ve okumaya yeni başlayan)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.