Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Penguenlere giysi: Bir deniz yıldızı hikayesi

0

Denizyıldızının öyküsünü duymuşsunuzdur. Bu anonim hikâye, kıyıya vuran denizyıldızlarını toplayıp denize geri atan bir adamı anlatır. Adam, sabahın erken saatlerinde sular çekilmeden denizyıldızlarını toplayıp denize geri yollamanın telaşındadır. Ama sahil çok uzundur ve baştan aşağı denizyıldızlarıyla doludur. Adamın çabasını izleyen başka biri bu çabanın beyhude olduğunu düşünür ve “Ne fark eder ki” diye sorar. Adam bir denizyıldızı daha alır ve denize doğru fırlatırken cevap verir: “Onun için fark etti ama…”

Tıpkı Penguenlere Giysi kitabında anlatılanlar gibi… Yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenen bu hikâyede, bir petrol tankeri kaza yapınca petrol denize dökülür ve pek çok penguenin tüylerine petrol bulaşır. Dökülen petrol çok fazladır, zarar gören penguenler de öyle.

İşin güçlüğüne, denizyıldızlarının sayısına aldırmadan denizyıldızlarını kurtarmaya çalışan adam gibi küçük Mat de felaketin büyüklüğüne ve yapılması gerekenin zorluğuna aldırmaz. Penguenleri kurtarmak için o da bir şey yapmak ister. Ve penguenler üşümesinler, petrol bulaşmış tüylerini yalayıp da zehirlenmesinler diye penguenlere kazak örmeye karar verir. Mat ve büyükannesi komşularını, arkadaşlarını örgütleyip bir örgü seferberliği başlatırlar. Evet, maalesef belki bütün penguenleri kurtulamaz ama hayata devam edebilenler için çok şey fark eder.

Çoğu zaman hayatın zorlukları ve insanın doğa karşısındaki yıkıcılığı bize çaresiz hissettirir. “Elimden ne gelir ki?” diye sorarız. Ama bir canlının hayatına dokunduğunuzda en azından onun için bir şeyler değişir. Bu da az şey değildir ki! İşte okuduğumuzda içimizi ısıtan Penguenlere Giysi kitabı çaresizlik duygusu karşısında bir denizyıldızı olsun kurtarmak için bize ilham veriyor.

*

Künye: 

Yazan: Andrée Poulin
Resimleyen: Oussama Mezher
Çeviren: Belgin Çınar
Yayınevi: 1001 Çiçek Kitaplar

 

 

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.