Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Nokta ile Hata’nın macera dolu yolculuğu

0

Anna Taraska‘nın yazıp Daria Solak’ın resimlediği Nokta ile Hata bir anda ortadan kayboluveren en iyi arkadaşının peşine düşen küçük bir çocuğun macera dolu hikâyesi. Ancak aklınıza bildik dostluk ve yolculuk hikâyelerinden biri gelmesin çünkü bu kitapta karakterler de mekânlar da oldukça sıra dışı.

Her şey hepimizin çocukken sahip olduğu ve üzerinde henüz kelimelerin değil, çizgilerin ve noktaların bulunduğu o yerde başlıyor: Evet bu serüvenin sahnesi üç çizgili bir defter. Burada Nokta, ebeveynleri ve ablasıyla birlikte yaşıyor ve büyüdüğünde ‘i’nin üzerindeki nokta olmak istiyor.

Nokta henüz okula gitmediğinden şimdilik olabildiğince özgürlüğünün tadını çıkarmaya bakıyor ve zamanının büyük çoğunluğunu en iyi arkadaşı, siyah, tüylü ve kuyruklu Hata ile geçiriyor, onunla sayfalar arasında gezinip oyunlar oynuyor. Günlerden bir gün Hata ortadan kaybolunca Nokta da onu bulmak için güvenli ve tanıdık sayfaları bırakıp bir karalama defterinden tozlu bir ders kitabına oradan da bir şiir defterine uzanan bir yolculuğa çıkıyor.

Nokta, bu yolculukta kendisi ve virgüller kadar ünlü olmayan, alıntıların koruyucusu tırnak işaretlerinden tutun, dünyayı gezen bir soru işaretine dek birçok ilginç karakterle tanışıyor. Her biri birbirinden nevi şahsına münhasır bu karakterler Nokta’nın kayıp arkadaşını bulmak için güçlerini birleştiriyor.

Ebeveyen rüyası: Çizgisiz sayfalar, boş alanlar

Noktalama işaretlerine hayat üfleyip onların habitatını anlatan bu mizah dolu öyküde çocukların gelecek hayallerinden ailelerin hayattan beklentilerine uzanan bir çok konuya da değiniliyor: Şimdilik üç çizgili bir defterde yaşayan baba çizgisiz sayfalar hayal ederken anne böylesine boş bir alandan bahsedildiğini bile duymak istemiyor ve ikisi de biricik kızları, Nokta’nın ablası Çizgi’nin ikilik bir notanın çizgisi olmak isteyişini hazmedemiyor.

Daria Solak’ın çizimleri çocukların korkulu rüyası noktalama işaretlerini birer arkadaşa dönüştürürken kitabın ilk okul defterlerini andıran şekilde parlak kaplamalı kapağı ise nostalji uyandırıyor.

*

Yazar: Anna Taraska
Resimleyen: Daria Solak
Çevirmen: Emrah Gaznevi
Yayınevi : Final Kültür Sanat Yayınları

Anna Taraska, Lodz Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünden mezun oldu. Fotoğrafçılık yaptı. Alman edebiyatından ağırlıklı olarak çocuk kitapları çevirdi ve editörlük yaptı. Nokta ile Hata, Anna Taraska’nın ilk kitabı.

 

 

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.