Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Mantova’nın Cüceleri: Küçük insanların büyük hikayesi

0

Kitabımızın yazarı Gianni Rodari’ye öğrencilik yıllarında yazdığı bir kompozisyonda “İnsanlığın büyük insanlardan çok, iyi kalpli insanlara ihtiyacı var” cümlesinden ötürü öğretmeni en yüksek notu vermiş. Rodari de kitabımızda bize boyu küçük ama yüreği iyilikle dolu Mantova Cüceleri’nin hikâyesini anlatıyor.

Mantova’daki Düklük Sarayı’ndaki bu cüce kahramanlarımız boyları diğerlerinden farklı olduğu için esaret altında yaşıyorlar. Özgürlüklerinden mahrumlar. Saraylılar ne derse onu yapmak zorundalar. Cücelerimiz günün birinde bu koşullara dayanamıyor ve saraydan kaçıyorlar. Sarayın dışına adım atmalarıyla birlikte cücelerimiz için her şey değişiyor. Başka bir dünyayı ve başka iyi insanları keşfediyorlar. En önemli keşifleri ise içlerindeki cesaret ve değiştirme gücü oluyor.

Ezilenin ‘özne olduğu’ bir dünyanın ipuçları

İnsanlığın ve dünyamızın bugünkü haline baktığımızda genç Rodari’nin “İnsanlığın büyük insanlardan çok, iyi kalpli insanlara ihtiyacı var” cümlesine hak vermemek elde değil. İnsanlık yüzyıllar boyu ellerindeki tek zenginlik statüleri olan büyük insanlara öykündü ama belki de en büyük zenginlik iyi bir insan olmaya çalışmaktı. İnsanların fiziksel özelliklerinden ve diğer farklılıklarından ötürü aşağılanmadıkları, ezilmedikleri bir dünya için çabalamaktı.

Rodari Mantova’nın Cüceleri kitabında bize bir ütopya anlatmamış ama ezileni özne kılarak başka bir dünyanın mümkün olduğunun da ipucunu vermiş. Zaten kitabın en beğendiğim tarafı da bu… Rodari kitapta koşulları değiştirme gücünü başka iyi insanlara bahşetmiyor. Kitabımızda bizzat yaşadıkları koşullara karşı çıkanlar ve dünyalarını değiştirmeye çalışanlar ezilenlerin, cücelerin kendileri… Evet, başka iyi insanlar da onlarla dayanışma gösteriyor ama bu keşif ve değişim hikâyesinin esas kahramanı Mantova’nın cüceleri…

Kısacası Rodari bizlere “cesaret esas içeriden gelir” diyor. Galiba dünyamızın iyi olduğu kadar cesur insanlara da ihtiyacı var. Bu yüzden umut veren bu masalsı hikâyeyi okumanızı, paylaşmanızı dilerim. Cücelerin kitabın sonundaki selamını da almayı unutmayın!

Künye

Yazar: Gianni Rodari
Resimleyen: Margherita Micheli
Çeviren: Filiz Özdem
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.