Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] ‘Küçük üzgünler’den ebeveynlerine: Bana bak!

0

“Hiçbir yetişkin küçükleri korkutmamalı, şiddete başvurmamalı. Biz bu kitabı, evlerinde korkuyla yaşayan çocuklara yardımı olur umuduyla yazıp çizdik. Büyüklere de küçüklere karşı sorumluluklarını hatırlatmak için.”

Sanatçı Stina Wirsén’in İsveç Suç Mağdurları Destekleme Kurumu ve Bonnier Carlsen Yayınevi ile işbirliği içinde ürettiği Küçük, “Bak!” sözleriyle başlıyor. Biz de Küçük’e bakıp etrafımızdaki küçük üzgünlerin farkına varalım!

Küçük, ebeveynleri gittikçe büyüyen bitmez kavgalar ederken evde kendini güvende hissetmeyen bir çocuk hakkında. Wirsén, karakterlerine özel isim vermeyip yetişkinlerin birini Biri, ötekini Diğeri, çocuğu ise Küçük olarak adlandırmış. Çünkü önemli olan yetişkinlerin kim oldukları değil çocuklarına nasıl davrandıkları. Çocuklar ise sadece küçükler ve evde kavga olmasın istiyorlar.

Çocuğun hakları, yetişkinin yükümlülükleri

Wirsén, huzursuz bir aile ortamını resmederken karakterlerinin ana hatlarını olabildiğine yalın tutup onların ifadelere yoğunlaşmış. Ve görsel anlamda daha soyut olanı; havadaki huzursuzluğu, yetişkinleri çerçeveleyen gerilimi, kıvılcımlar, kaotik çizgiler ve damlalarla somutlaştırmış. Sanatçı, sonunda Küçük’ün evdeki vaziyeti ve hislerini anlattığı komşusunu çiçekler, anaokulu öğretmenini ise sıcak, sarı çizgilerle çevrelemiş.

Özellikle dört ila yedi yaş arası çocuklara yönelik olan Küçük, çocukları hem kendi hakları hem de yetişkinlerin yükümlülükleri hakkında bilgilendirirken, evde kendilerini iyi hissetmedikleri takdirde durumu başka bir yetişkinle paylaşmaya da teşvik ediyor.

Ali Arda’nın çevirdiği, Ginko Kitap tarafından yayımlanan ve 2017 yılında Huckepack Ödülü‘ne layık görülen Küçük, anaokullarında, rehberlik servislerinde bulundurulup çocuklarla birlikte okunduğu takdirde belki de şimdiye dek kendini yalnız hissedip sessiz kalmış birçok çocuğun başka bir yetişkine açılmasını sağlayabilir.

Yazar: Stina Wirsén

1968’de Stockholm’de doğan İsveçli yazar ve illüstratör, 1997 yılından beri İsveç’in en büyük günlük gazetesi Dagens Nyheter’in baş illüstratörlük görevini yürütüyor. Yazıp resimlediği çocuk kitaplarıyla Wirsén, bugün İsveç’in önde gelen illüstratörleri arasında sayılıyor.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.