Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Küçük insanlar, büyük hayaller: Frida Kahlo

0

“Coyaacan’da doğdu. Küçüklüğünde garip bir hastalığa yakalandı o yüzden bacaklarından biri incecik kaldı. Ama o cesur bir kız olmaya karar vermişti. Onu farklı kılan bir şeye sahipti. Bir gün bir otobüse bindi ve… eski hayatı sona erdi… bir ayna sayesinde birleşmiş kaşlarını gösteren otoportreler çizmeye başladı.”

Kitap Meksikalı ressam Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon’un çocukluğundan başlayarak onun resim sanatı ve kişisel hayatına dair önemli eşikleri okurla paylaşıyor. Bir süre sağlık nedenleriyle yatakta kalmak zorunda olan Frida, önce ayağının resimlerini sonra da tavana yerleştirilen bir ayna yardımıyla otoportrelerini çiziyor. Hastalığın kendisini esir almasına izin vermeyen Frida, çizdiği resimleri Meksika’nın ünlü ressamı Diego Rivera’ya gösteriyor, iki ressamın resme olan tutkuları onları birbirine yaklaştırıyor ve evleniyorlar. Frida dünya ölçeğinde tanınan bir ressam haline geliyor. Hayata veda etmeden önce çizdiği son resmin adını ‘Yaşasın Yaşam’ koyuyor.

Hiç bitmeyen mücadele azmi

Kitap Frida Kahlo’nun hayatında bir sürü iniş çıkış olmasına rağmen hiç bitmeyen mücadele azmine vurgu yapıyor. O olumsuzluklar karşısında yılgınlığa kapılmıyor, onları sanatının birer aracı haline getiriyor. Bir insanın yaşayabileceği en kötü tecrübe bile onun fırça darbeleriyle güzel bir tabloya dönüşüyor. Doldurduğu zamanı sevgiye, mücadeleye, tutkuya ve resme dönüştürüyor ve bütün dünyada iz bırakan kadın ressamlardan biri oluyor. Yaşadığı dönemin ve sağlık sorunlarının çok ötesine geçerek sadece küçük okurlar için değil bütün insanlık için olumlu bir model oluyor.

Frida Kahlo kitabının görsellerinde Meksika’nın öne çıkan giyim özellikleri, Frida’nın bitişik kaşları ve çizdiği tablolar öne çıkıyor. Frida Kahlo, “Küçük İnsanlar&Büyük Hayaller” kitap serisinde yer alan on altı kitaptan biri. Seride aktrist Audrey Hepburn’dan boksör Muhammed Ali’ye kadar dünyada iz bırakmış birçok tanınmış insan var.

Küçük İnsanlar&Büyük hayaller-Frida Kahlo kitabı Maria İsabel Sanchez Vegara tarafından yazılmış. Resimlemeler Gee Fan Eng’e ait ve Martı Çocuk Yayınları’ndan çıkmış. Türkçeye çeviren ise Nazlı Gürkaş.

Maria Isabel Sánchez Vegara

İspanya’nın, Barselona şehrinde doğan Maria Isabel Sánchez Vegara, çocuk kitapları için yeni ve yaratıcı konseptler araştıran yazar ve yönetmen. 15 yıldan fazla süredir bir reklam ajansı için çalışıyor. Sanchez Vegara, çocuklar ve popüler kültür arasında yeni ve taze bir ilişki kurmayı amaçlıyor, yaratıcılığı öğrenmeyle birleştiriyor.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.