Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Hayvanlar adına bir haykırış: Herkesin Evine Döndüğü Gün

0

Aslı Tohumcu’nun yazıp Hüseyin Sönmezay’ın resimlediği Herkesin Evine Döndüğü Gün, hayvanlar adına bir yaşam hakkı, yurt hakkı haykırışı. Yaşamları, yurtları ellerinden alınan hayvanların haykırışına kitabımızda çocuklar kulak veriyor. Hatta diyebiliriz ki; yazar Aslı Tohumcu kitaba oldukça özgün bir giriş yaparak kitabın hemen başında çocuk okuyucuyu kitaba davet ediyor; kitabın öznesi, hatta kahramanlarından biri yapıyor.

O tuhaf gecede şehir, bir tuhaf sanatlar müzesine dönüyor. İnsandan heykellerle dolu bu müzede bir tek çocuklar yok. Onlar hazır etrafta derileri için onları öldüren, hayvanat bahçelerine kapatanlar heykele dönmüş kıpırtısız dururken evlerine, ormana dönme telaşındaki hayvanlara eşlik etmekle meşguller. Saçlarının arasına iki bukalemunun gizlendiği bir oğlan çocuğu, sepetinde bir sincap ailesini taşıyan bir kız çocuğu… Ve daha nice çocuk hayvanlarla beraber yerini bir tek çocukların bildiği ormana gidiyorlar. Sincapları, panterleri, fokları evlerine kavuşturmak için çabalıyorlar. Ve bilin bakalım, bu kavuşma günü hangi günmüş? 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü!

‘Dünyayı güzellik kurtaracak’

Bu özgün hikâyeye canlı, hikâyeyle birlikte yaşayan resimler eşlik ediyor. Öyle ki; hayvanlara ormana kadar eşlik eden çocukların gözünde değerli bir iş yapmanın ciddiyetini ve içlerindeki huşuyu hissediyorsunuz. Böylece bu ütopik hikaye resimlerle birlikte yeniden canlanıyor. Hikayemiz ütopik olmasına ütopik ama, çareyi uzak bir geleceğe de ertelemiyor. Aksine umut veriyor. Sokak hayvanları için evimizin önüne koyacağımız bir kap su için şevk veriyor örneğin.

Ama acaba çocukların omzuna çok mu yük yüklüyor kitabımız? Evet, ben de yazarken çocukların düş gücü adına, en azından mahallesindeki köpekle, kediyle dostlukları adına yazıyorum. Ama biz büyüklere de hiç iş düşmüyor mu acaba? En azından içindeki çocuğu henüz yitirmemiş büyüklere… Evet, çocuklar bize ilham verecek, belki iklim direnişçisi Greta Thunberg örneğinde olduğu gibi bir parça önde olacaklar ama dünyayı güzellik kurtaracaksa, çoluk çocuk bunu hep beraber yapacağız.

Künye

Yazar: Aslı Tohumcu
Resimleyen: Hüseyin Sönmezay
Yayınevi: Can Çocuk

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.