Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bu masal başka masal: Pamuk Prenses ve yedi kurbağa

0

Masalları bilirsiniz; talihin kötü bir oyun oynadığı zor durumdaki güzel prensesler, yakışıklı prensler tarafından kurtarılır. Ve mutlu son! Evlenirler; ve tabii ki sonsuza dek mutlu yaşarlar!

Bu klasik masal örgüsünde prenseslerin tek niteliği güzellikleridir. Sahip oldukları yegane servet, kaderlerini değiştirecek anahtar budur. Bir prensle evlenmek nihai kurtuluştur ve sonsuz mutluluğun biricik yoludur.

Kadınları ve kız çocuklarını pasif birer nesne haline getiren, onları öznelik vasıflarından arındıran toplumsal cinsiyet kalıplarıyla donatılmıştır bu örgü… Masal deyip geçmeyin! Masallar, küçük yaştan itibaren kız ve erkek çocuklarının cinsiyet rollerini öğrendikleri, hatta benimsedikleri önemli bir kaynaktır. Çocukların bugünü ve geleceği kurgulamalarında masalların önemli bir yeri vardır.

‘Kurtarılmayan’ kadınların mutlu sonu!

Bu gerçekten ötürü, klasik masal örgüsünün toplumsal cinsiyet anlatılarına karşı alternatif masal yazımı hız kazanmıştır. Kız çocuklarını özneleştirerek güçlendiren bu masallarda kadınlar kendi kaderlerini prensler tarafından kurtarılmalarına bağlamayıp kendileri çizerler. İşte Pamuk Prenses ve Yedi Kurbağa da klasik masal örgülerinin karşısında son derece başarılı bir alternatif masal denemesi… Gemma Cary’nin yazıp, Kelly Caswell’in resimlediği, Net Çocuk Yayınları tarafından basılan kitabımız toplumsal cinsiyet örgülerini bolca barındıran meşhur Pamuk Prenses ve Yedi Kurbağa masallarının bir araya getirilmesi yoluyla kurgulanmış.

Öncelikle şunu demeliyim ki; bu bir araya getirme kesinlikle eklektik biçimde yapılmamış. Aksine tüm öğelerin başarıyla iç içe dokunduğu, son derece özgün bir kurguya sahip kitabımız… Bir kere, kitabımız klasik masal örgüsündeki şiddet öğeleri ve erkek karakterlerin savaşçı özellikleriyle yüceltildiği bir örgüden uzak..

Savaşa değil, yogaya giden kral baba

Ana kahramanımız Pamuk Prenses’in kral babası ne savaşta ölüyor, ne de uzak ülkeleri fethetmeye gidiyor. Uzaklara gidiyor, ama yoga yapmaya! Bu yoga meraklısı kralımızın kızı Pamuk Prenses de sadece güzelliğinden ibaret değil. Pamuk Prenses, çok zeki ve kendi kurtuluşunu en iyi dostları yedi kurbağanın yardımıyla kendi gerçekleştiren cesur bir karakter…

Ve masalımız klasik sonla, yani sonsuz mutluluğun biricik anahtarı olan evlenip aile kurmayla bitmiyor. Bu kitabın yüzleri gülümseten sürpriz sonu! Kız ve erkek tüm çocukların, ve de yetişkinlerin bu kitabı okumasını tavsiye ediyor, alternatif masalların sayısının artmasını diliyorum!

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.