Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir sihir hikayesi

0

Yaşım kırk… Çocukluğumdan beri tek boynuzlara inandım. Onların sihirli olduklarına, var olduklarına… Hala da inanıyorum. Sanırım hep inanacağım. Neden bilmiyorum… Nereden ve ne zaman geldiklerini bilmeden, nedenini bilmeden onlara inanıyorum.

Michael Morpurgo’nun yazıp Gary Blythe’ın resimlediği Tek Boynuzlara İnanıyorum da tek boynuzlara inanan küçük Tomas Porec’in hikayesi… Hüzünden umut devşiren bir hikaye… Savaşın yıkımından dayanışmanın en güzelini tutup çıkaran bir hikaye…

Savaştan hikaye kurtarmak

Küçük Tomas Porec’in yaşadığı kasaba, sıcacık bir yer… Ama savaşın soğuğundan orası da kaçamıyor. Tomas’ın yaşadığı çiftliğe, kartallar gibi uçarcasına koşturduğu dağlara, o hiç görmeyip çok görmek istediği kurtların yuvalarına savaşın karanlık eli çöküyor. Bu karanlığın ortasında, kasaba halkı, kütüphanedeki kitapları kurtarmak için seferber oluyor. Kitap deyip geçmeyin… Kütüphaneci Bayan Tekboynuz’un da dediği gibi, onlar insanlara hayaller kurdurur, sorular sordurur. Bu da yaşamdan değil, savaştan yana olanların pek işine gelmez.

İşte o yüzden bombalara inat, çocuklar yeniden Bayan Tekboynuz’un hikayelerini dinleyebilsinler, hayaller kurabilsinler, tek boynuzlara ve umuda inansınlar diye tüm kasaba halkı yanmakta olan kütüphaneden kitapları kurtarmak için seferber oluyor. Kitap yakanlara inat, umudu dürtüyorlar, yaşamı çağırıyorlar. Ve o kütüphane yeniden kuruluyor; çocuklar tek boynuzun başında hikayeler dinliyor, hikayeler okuyorlar.

Kendi babası da çocukken savaşa giden Morpurgo, “Tek Boynuzlara İnanıyorum’da  küçük, büyük, herkese duygu dolu bir hikaye anlatmış. Öyle ki; kitabı okurken gözyaşlarıma hakim olamadım. Çizer Gary Blythe da düşleri çağıran, o kasabada Tomas ile beraber, Bayan Tekboynuz’dan hikayeler dinleme arzusu uyandıran çizimleriyle bu güzelim hikayeye eşlik etmiş.

Sizler de bu kitabı okuyun ve ne olur, tek boynuzlara inanın. Tek boynuzların sihirli ellerinin tüm iyi insanlara, çocuklara hayvanlara, ve tüm doğaya dokunması dileğiyle…

Künye

Yazan: Michael Morpurgo
Resimleyen: Gary Blythe
Çevirmen: Ekin Gökovalı
Yayınevi: TUDEM

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.