Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir meşe palamudu tohumu toprakla buluşursa…

0

Ekosistem kavramını son zamanlarda sık sık duyar olduk. Bir çok kaynaktan ekosistemin bozulduğuna dair uyarılar alıyoruz. Duyduklarımızdan yaklaşık bir tahminde bulunabiliyoruz ama tanımına bir de Meşe Palamudunun Sihri kitabının cümlelerinden bakalım:

“Ekosistem canlıların ve doğal varlıkların (su, hava, toprak vb.) karşılıklı etkileşim içinde oldukları bir birliktir.”

Tohumdan ekosisteme…

Ekosistemdeki yaşam döngüsünün kırılma tehdidi artık yediden yetmişe herkesin malumu. Hatta bütün canlılar gibi bizler de hücrelerimizde hissediyoruz tehdidi. Su sıkıntısı, küresel ısınma, her geçen gün azalan bitki çeşitliliği, bazı hayvan türlerinin yok olmanın eşiğinde olması kırılmanın boyutunun ihmal edilemeyecek bir aşamaya geldiğini gösteriyor.

Yediden yetmişe malum olan yine yediden yetmişinin toprağa atacağı bir tohumla tersine çevrilebilir. Meşe Palamudunun Sihri kitabı işte bu düsturdan yola çıkarak okura sesleniyor. Meşe palamudu tohumu toprakla buluşuyor; bir ağaç, bir kuş, bir tohum, bir çiçek, bir meyve, bir sincap diyerek ekosistemin etkileşimini görsellerle de destekleyerek görünür kılıyor. Kitabın teması ise meşe palamudu tohumunun ekosistemin bütün bileşenlerini içerdiği tezine dayanıyor:

“Meşe ormanları sadece meşe ağaçlarının bir arada olduğu ağaç topluluğu değil, içinde çok sayıda canlıya besin ve yuva olan, yaşama olanağı sağlayan bir ekosistemdir.”

Ne nedir?

Kitabın çocuğa yönelik olan hikaye kısmı bittiğinde meşe palamudu ile ilgili oldukça detaylı bilgileri bulabiliyoruz. Ekosistem, besin ağı, besin ağ zinciri, meşe palamudu türleri ve sayısı, ormanın canlı yaşama katkıları bu bilgilerden bir kaçı. ‘Neler Yapılabilir’ başlığı ekosistemin korunmasına yönelik öneriler içeriyor.

Elinize aldığınız tohumun ekosistemi barındırdığını düşünmek ya da bunu bir çocuğa düşündürmek kitabın asıl başarısı. Ancak bunun için ebeveyn ve öğretmenlere biraz iş düşüyor. Çünkü bu bilgiler hikaye bölümünde değil açıklama diyebileceğimiz arka sayfalarda. Kitabın hikaye kısmına bu bilgiler yedirilse çocuk kitabı olarak daha başarılı bir iş kotarılmış olurdu diye düşündürüyor.

abm Çocuk & İlk Gençlik Yayınları’ndan çıkan Meşe Palamudunun Sihri kitabını Lola M. Schaefer ve Adam Schaefer yazmış. Resimlemeleri ise Frann Preston-Gannon yapmış. Çeviri ve editoryal çalışmalar Alp Gökalp‘in elinden çıkmış.

Lola M. Schaefer& Adam Schaefer

Çok sayıda çocuk kitabı yazdı. Charlotte Zolotow ve Children’s Choice ödülü aldı. Ormanda yürüyüşler yapıp oradaki yaşam formlarını incelemeyi seviyor. Yeni kitaplar üzerine çalışmaya başladığı zaman okulları geziyor çocuklarla birlikte fikirler üretiyor.

Adam Schaefer de bir çok çocuk kitabı yazdı ve ilk kez Meşe Palamudunun Sihri kitabında annesi ile birlikte çalıştı. Çocukluğunda olduğu gibi şimdi de ağaçlara tırmanmayı seviyor.

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.