Cezayir’de ‘durgun’ seçim

0,,17561424_401,00Cezayirliler devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Seçimlerin favorisi ise şimdiki Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika. Ancak gençler siyasette değişim istiyor.

Başkent Cezayir’de ‘Barakat’ adlı bir grup, Devlet Başkanı’nın bir kez daha aday olmasını protesto ediyor. Grup üyelerinin üniversite çevresinde dağıttıkları el ilanlarında “Sizden dördüncü kez aday olmanızı talep etmedik, sizden isteğimiz bu siyasi ikiyüzlülükten vazgeçmeniz” diye yazıyor.

Ülkedeki siyasi durgunluktan şikayet eden gençler ülkede değişim istiyor. 77 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın neden dördüncü kez devlet başkanlığına adaylığını koyduğunu ve asıl amacının ne olduğu sorularına ise Cezayir’de kimse kesin yanıt veremiyor, sadece tahminde bulunulabiliyor.

Sistemde şeffaflığın eksik olduğuna dikkat çeken Cezayir uzmanı Jose Garçon, “Şeffaflığın olmaması ve manipülasyon, Cezayir’deki iktidar merkezine girilmesinin neden bu kadar zor olduğunu açıklıyor” değerlendirmesinde bulunuyor ve bununla birlikte anonim kalarak kimsenin hesap vermek zorunda kalmadığına dikkat çekiyor.

Ayrıca Barakat grubunun eylemleri, hükümetin geniş bir kesimin kararlı muhalefetinden korkmak zorunda olmadığını gösteriyor. Başkentte hükümet karşıtı pek fazla eylem düzenlenmezken, grubun faaliyetleri de daha çok başka üniversite kentlerinde kendini gösterebiliyor.

Ülkede daha iyi yaşam koşulları için sokağa çıkmanın pek alışıldık olmadığını ifade eden Cezayir’deki Ekonomi ve Kalkınma Araştırma Merkezi’nden sosyolog Nasır Cabi, sadece orta sınıfın değil, alt tabakanın da harekete geçmesinin gerekli olduğunu belirtiyor. Arap Baharı’nın patlak verdiği dönemde de komşu ülkelerde hükümetler devrilirken, Cezayir sokaklarında sadece birkaç küçük çaplı protesto gösterisi düzenlenmişti.

Öte yandan Marbung Üniversitesi’nden Raşid Ouaissa, devletin zirvesinin artık pek şiddete başvurmadığına işaret ediyor:

Ouaissa, “Kitlesel insan hakları ihlalleri 70’lerde olduğu gibi artık gündemde değil. Bu polis için de geçerli. Bunun yerine demokratik değişim ve egemenlik yapısının meşruiyetine ilişkin tartışmalar söz konusu. Büyük siyasi partiler çökmüş durumda” diyor.

Cezayir’de gençler dışında iktidarı yüksek sesle eleştirenlerin sayısı hayli az. Siyasi seçeneklerin olmaması da ülkenin siyasi durgunluktan ne zaman çıkacağına dair bir ipucu vermiyor.

(DW)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Birleşik Krallık’ın Kuzey Denizi’ndeki petrol ve gaz lisanslarına dava

Kuzey Denizi'nde yeni petrol ve gaz arama lisansları verme kararı, deniz yaşamı üzerindeki etkilerin dikkate alınmadığı gerekçesiyle mahkemeye taşındı.

İspanya’da kuraklıktan etkilenen Costa Blanca’da halk su kuyruğunda

İspanya'da yaşanan şiddetli kuraklık, bazı yerlerde musluk suyunu içilemez hale getirdi ve 65 milyon eurodan fazla zarara sebep oldu

İklim krizi geçen yıl Kanada’da şiddetli orman yangını riskini üçe katladı

Yeni bir rapora göre küresel ısınma, geçen yıl Kanada'da ve Amazon'un bir kısmında orman yangınlarını tetikleyen sıcak ve kuru hava koşullarını artırdı

EN ÇOK OKUNANLAR