Çevrecilerden Meclis’e çağrı: Vangölü Koruma Kanunu çıkarın

Arıtılmadan akıtılan kanalizasyon ve evsel atıklar ile göl çevresinin resmi ve özel kuruluşlarca işgali yüzünden Van Gölü’nün yakında büyük bir bataklığa dönüşeceği uyarısını yapan TÜRÇEP, Meclis’ten acilen koruma kanunu çıkarılmasını istedi

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi, Van’da, Çevre Derneği’nin (Çev-Der) ev sahipliğinde yapılan toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, kanalizasyon ve evsel atıkların arıtılmadan göle akıtıldığı, tüm göl çevresinin özel ve resmi kuruluşlar tarafından işgal edildiği belirtildi; Vangölü Koruma Kanunu çıkarılması için TBMM’ye çağrı yapıldı.

Toplantıya Van’daki sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve, Mersin, Silivri, İğne Ada, Mardin, Kızıltepe, Çanakkale, Hakkâri, Niğde, Artvin, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antalya, Kocaeli, Muğla, Bergama, Ordu, Kemal Paşa, Lüleburgaz, Zonguldak, Tarsus ve Diyarbakır TÜRÇEP temsilcileri katıldı.

Sonuç bildirgesinde öne çıkan öneriler şöyle:

-2872 sayılı Çevre Kanunu ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereği atık su deşarjları kesin olarak önlenmeli.

-Var olan kirlilik durumunun tespit edilerek acil durum planı yerel kuruluşlarla hazırlanmalı ve yerel kaynaklarla bir “temizleme programı” hayata geçirilmeli.

-Göl çevresindeki kaçak yapılar yıkılmalı, yenilerinin yapılmasına izin verilmemeli.

-Önemli bir ekosistem olan sazlıkların dolgu yapılarak, imara açılarak, yol yapılarak veya yakılarak yok edilmesinin önüne geçilmeli.

-Rüzgâr ve güneş enerji santralları yerine, derelerin yok olmasına ve ekosistemin ileri derecede olumsuz etkilenmesine neden olan, yörede endemik bir tür olan inci kefali göçünü engelleyen HES santrallerinin yapılması önlenmeli.

-Yerel tohumlar ve tarımsal biyoçeşitliliğin kaybolmasına neden olan, tohum, tarım ilacı şirketlerinin çıkarlarını öne alan yasa ve yönetmelikler değiştirilmeli, tüketici ve çiftçi haklarını koruyan tarım politikaları geliştirilmeli.

-Kooperatifleşme desteklenmeli ve teşvik edilmeli.

-İç Anadolu’da yaşanan sulak alan, sazlık ve göl kayıplarının başka bölgelerde de yaşanmaması için acil önlemler alınmalı.

Meclis’e seslenen platform, acilen önlem alınmaması halinde yakın bir gelecekte yöre halkının Van Denizi olarak da isimlendirdiği gölün, büyük bir bataklığa dönüşeceği uyarısında bulundu; “Van Gölü Havzası Koruma Kanunu”nun çıkarılması için çağrı yaptı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR