Körfezde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından inceleme başlatılmıştı.
Bölgeye bakanlığa bağlı uzman ekiplerle Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı gönderildi.
22 ve 23 Ağustos’taki kirliliğin karasal kaynaklı olup olmadığını tespit etmek için ekiplerce Körfez’e dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler alındı.
Analizler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin ‘çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde’ kirli suları İzmir Körfezi’ne deşarj ettiği öne sürüldü.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulandı.
Sorumlular hakkında da başsavcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Amonyak miktarının 50 kat fazla olduğu belirlenmişti
20 Ağustos’ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili’ne yüzlerce ölü balığın vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve önüne geçilmesi için çalışma başlatılmıştı.
İzmir Körfezi’nde 9 Eylül’de de deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü Karşıyaka’ya bağlı Aksoy Mahallesi civarında çok sayıda ölü balığın deniz yüzeyine çıktığı görüldü.
Balık ölümleri sonrası bakanlık ekiplerinin ön incelemesinde İzmir Körfezi’nde atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu belirlenmişti.
Körfez’de altı miligram/litreye olması gereken oksijen seviyesininse 1,8, yer yer sıfıra düştüğü tespit edilmişti. Balıkların oksijensizlik yüzünden öldüğü tespit edilmişti.