Çambükü’ne yapılmak istenen OSB, yeniden yargıdan döndü

Amasya‘nın Taşova ilçesinde bulunan Çambükü köyünde Organize Sanayi Bölgesi yapımı projesine ilişkin bir davada daha 'hukuka aykırı' kararı verildi.

Samsun İkinci İdare Mahkemesi, Amasya, Taşova‘nın Çambükü köyünde köylülerin tüm tepkilerine rağmen yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için ‘hukuka aykırı’ kararı verdi.

Artıgerçek’ten Mehmet Menekşe’nin aktardığına göre; Amasya Valiliği tarafından ikinci kez OSB yapılması için alınan karar, Samsun İkinci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Daha önce bölgede yapılması için OSB’ye onay verilmiş ancak projeye ilişkin imar planı Ekim 2023’te Samsun 1’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Son karara ilişkin konuşan Avukat Mehmet Celep, “Amasya Valiliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 12 Nisan 2022’de Çambükü köyünün arazisine OSB kurulması kararı vermişti ve biz bu kararın iptali için birkaç kez dava açmıştık. OSB’nin iptali, çevre düzenin iptali ve mera vasfının değiştirilmesi işleminin iptali ile ilgili üç ana davamız vardı. OSB kurulmasının iptali davasını kazanmıştık. Mera vasfının iptali davası reddedilmişti. Çevre düzeni planının iptali ile ilgili davayı kazanmıştık. İlk OSB işleminin iptalinden sonra Amasya Valiliği aynı yere 17 Temmuz 2023’te ikinci kez OSB kurulmasına karar verdi. Bu işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili bir dava açmıştık. Yerel mahkemenin talebimizi reddetmesi üzerine itiraz edip, üst mahkemeye taşımıştık. 2024 yılı içerisinde yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme 26 Temmuz 2024’te Çambükü Köyünün arazisine kurulan OSB işlemini iptal etti ve Çambükü’ne OSB yapılamaz kararı verdi” dedi.

Mahkemenin ilk OSB kararı iptalinde olduğu gibi kanuna aykırı ve telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle iptal kararı verdiğini belirten Celep, şöyle dedi:

“Birinci OSB iptalindeki gerekçeler ile mahkeme iptal kararı verdi. İlk OSB’yi iptal ederken mahkeme demişti ki ‘sadece Taşova’da değil Amasya ölçeğinde alternatif bir OSB alanı sunun. Bu araştırmayı yapmadan Çambükü’ne OSB yapamazsınız’ demişti. Ama Amasya Valiliği ve OSB heyeti bu karardan sonra hızlı bir şekilde tüm ilçe belediyelere yazı yazarak yine gerekli araştırma yapmadan, üstünkörü bir araştırma ile yangından mal kaçırır gibi aynı yere ikinci kez OSB kurulmasına karar verdi. Bu kararın istinaf yolu açık ancak istinafa gitse de sonuç değişmeyecektir. Çünkü birinci OSB davasında da aynı mahkeme kanuna aykırı ve telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle iptal kararı vermişti. Mera vasfının değiştirilmesi ile ilgili davamız reddedilmişti, bunu istinaf bozdu. Dedi ki bilirkişi raporunda burası iyi mera olarak görülmüyor olsa bile iyi mera olabilir. Sonbaharda köyün arazisinin belli bölgelerine kafes konacak ve buranın iyi mera olup olmadığı yönündeki işlem devam ediyor. OSB imar planı ile ilgili dava lehimize sonuçlanmış ve OSB imar planı iptal edilmişti. Valiliğin itirazı üzerine şu anda dosya Danıştay’da.”

‣ Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet!
‣ Amasya Çambükü’nde jandarma eşliğinde OSB zulmü: Köylüler bir kez daha direnişte
‣ Mahkemeden Çambükü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı doğa lehine karar çıktı: Hukuka aykırı
‣ Çambükü’nden bu kez güzel haber geldi: OSB’ye karşı yurttaş da kazanabildi
Amasya Çambükü’de tarımı bitirecek OSB projesi mahkeme tarafından iptal edildi

Ne olmuştu?

Çambükü’nde OSB yapılmak istenen bölge 1995’te Taşova Kaymakamlığınca “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmişti. Sahada parselleme yapılmıştı. Devlet Su İşleri de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmişti ve bunların sonucunda topraklar tarım yapılmaya uygun hale gelmiş ve köylülere verilmişti.

Köylüler bu alanı yıllarca ekmiş, hayvanlarını otlatmıştı. 2021’de Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak için tahsis etti.  Köylüler üç ayrı dava açtı.

Keşif köylünün lehine sonuçlandı ve ardından iptal edildi. Keşif öncesi köye gönderilen jandarma ve polisler iş makinalarıyla köye girdi. Birçok vatandaş toprağını korumaya çalışırken kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Köyün kadınları ellerinde dallar tutarak toprağı işaret etti; işaret ettikleri iş makinalarıyla ezilmiş topraktan bitkilerin yeniden yeşerdiği görülüyordu. Birçok ağaç bu iş makinaları nedeniyle yok edildi.

Şubat’ta Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararlar meydana geleceğinin açık olduğu belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR