Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Amasya Çambükü’de tarımı bitirecek OSB projesi mahkeme tarafından iptal edildi

0

Amasya‘nın Taşova ilçesinde bulunan Çambükü köyünde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapımı projesine ilişkin imar planı Samsun 1’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kararda, OSB’nin kurulacağı alanın tarım arazisi olduğu ve OSB’nin kurulmasının köy halkının geçim kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan köy, OSB projesinin hayata geçirilmesiyle geçim kaynaklarını yitireceğinden endişeliydi. Uzun süredir mücadele verilen OSB projesinin iptal edilmesiyle köy sakinleri, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine devam etmelerini mümkün kılan kararı memnuniyetle karşıladı. Kararı değerlendiren köy halkı, bu kararı bir zafer olarak nitelendirdi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Çevre Düzeni Planında Taşova ilçesinde OSB yer seçimi için Dörtyol Mevkii önerilmişken dava konusu plan değişikliğine esas teşkil eden yer seçimi sürecinde Çambükü Köyü Mevkii’nin seçilmiş olmasının yeterli analiz ve araştırmaya dayanmadığı, alan belirlenirken alternatif alan aranmasının usulüne uygun olarak yapılmadığı, OSB kurulmasına ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kararının iptaline verilmesi ile dava konusu işlemin sebep unsurunun ortadan kalktığı hususları dikkate alındığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Köy halkı OSB’ye karşı çıkıyordu

OSB projesine ilişkin karar geçen yıl verilmiş ancak tarım arazileri üzerine yapılması istendiği için halk itiraz etmişti. Köyün mezarlığının da OSB projesine tahsis edilmesi halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Muhtar İlyas Celep arazinin OSB’ye tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamayı reddetmişti.

Bunun üzerine valilik “Biz devletiz; istediğimizi alırız” açıklaması yaparak muhtarı görevden almış ve yerine kayyım atamıştı.

Hukuki süreç devam ediyor

Yargı süreci devam ederken kolluk kuvvetleri köylülerin arazisine müdahalede bulunarak ürünlerini korumak isteyen köylüleri gözaltına almıştı. Ekili ürünler dozerlerle biçilirken çoğu 20 yıllık ceviz ağacı olan 2 bin ağaç katledilmişti.

Dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti de bölgeye OSB inşa edilmemesi gerektiğine dair görüş bildirmiş ancak mülki amirler yargı sürecini beklemediği gibi raporu da görmezden gelmişti. Bilirkişi raporunu değerlendiren Samsun Bölge İdare Mahkemesi, OSB projesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

‣ Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet!
‣ Amasya Çambükü’nde jandarma eşliğinde OSB zulmü: Köylüler bir kez daha direnişte
‣ Mahkemeden Çambükü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı doğa lehine karar çıktı: Hukuka aykırı
‣ Çambükü’nden bu kez güzel haber geldi: OSB’ye karşı yurttaş da kazanabildi

You may also like

Comments

Comments are closed.