Doğa MücadelesiManşetYerel

Amasya Çambükü’nde jandarma eşliğinde OSB zulmü: Köylüler bir kez daha direnişte

0

Amasya Taşova‘daki Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için bugün yeniden jandarma korumasında bölgeye iş makineleri girdi.

Yargı sürecinin devam ettiği OSB için keşif yapılmasını beklemeden iş makinelerinin tekrar gelmesine karşı Çambükülüler de tekrar direnişe geçti.

“Kendi hukukunu çiğneyen yönetime karşı adalet” istediklerini belirten köylülerin avukatı Selim Saray “Bu kadar acele etmelerinin tek nedeni var: Seçim, seçim, seçim…” dedi.

Jandarma ile köylüler arasında kısa süreli tartışma ve gerginlik yaşanırken, bir kadın fenalaştı; köylüleri “Yeter, bu kadar olmaz. Adalet istiyoruz” diye seslendi.

OSB’nin kendisine değil, seçilen yere karşı olduğunu söyleyen köylüler, inşaatın evlerinin dibine yapıldığını ve geçimlerini sağlayacak toprakları kalmadığını söylüyor. Köy halkı, sabahın erken saatlerinde köylerine giren iş makinelerini koruyan jandarmanın kurduğu barikat önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

Daha önce de iki ay ve bir ay önce jandarma ve polis eşliğinde inşaat için bölgeye direnen köylüler müdahaleyle karşılanmıştı.

Amasya’da OSB’ye karşı çıkan vatandaşlara jandarma müdahalesi
Marmara OSB: Toprak mı yoksa plastik mi daha ağır basar? Bakanlığın tercihi OSB

Ne olmuştu?

Çambükü’ndeki söz konusu alan 1995’te Taşova Kaymakamlığı tarafından “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmiş; parselleme yapılmış ve DSİ de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmiş, topraklar tarıma uygun hale getirilmişti.

Kura ile dağıtılan arazide köylüler tarım yapmaya başladı, meyve ağaçları dikti. 2021’de ise Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak üzere tahsis etti.  Köylülerin açtığı üç dava sırasında keşif yapıldı. Keşif köylünün lehine sonuçlandı, ancak iptal edildi ve 4 Kasım 2022’de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.