Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Çambükü’nden bu kez güzel haber geldi: OSB’ye karşı yurttaş da kazanabildi

0

Türkiye gündemine tarım yaptıkları toprakları, meraları Organize Sanayi Bölgesi‘ne (OSB) karşı korumak için gösterdikleri mücadeleyle giren Amasya, Çambükü halkı OSB’ye karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Şubat’ta mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı, dün (25 Nisan) gelen nihai kararla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın OSB’nin kurulması yönündeki işlemi, itiraz yolu kapalı olmak üzere iptal edildi.  Karar Çambükü’nde davul zurnayla kutlandı. Mücadelenin başından itibaren meraları için direnen Çambükü köylüsü Özgür Dönmez, OSB’ye karşı kazandıkları zaferin kendisinde yarattığı duyguyu şöyle dile getirdi:

“Çok mutluyuz. Çok itildik, hor görüldük ama başardık. Olan çevreye, tabiata oldu yine maalesef. Adalet yeni buldu. Çocuklarımız için mutluyuz.”

Mahkemeden çıkan nihai kararda Çambükü’nde kurulması planlanan OSB’nin, tarım arazilerinin üzerine kurulacağı, ilgili idarenin OSB’nin kurulacağı bölgeye ilişkin yeterince araştırma yapmadığının görüldüğü belitildi.

‘Hukuka uygun değil’

Ayrıca kararda “[…] Bakanlıkça alanın tarım dışı kullanılmasına izin verildiği, bu haliyle, organize sanayi bölgesi kurulabilecek dava konusu taşınmazdan başka planlı alanda yada dışında alternatif alanlar bulunup bulunmadığının gerekli ve yeterli bir şekilde araştırılıp varsa bulunan alanlar toprak koruma kurulunca değerlendirilmeden taşınmazların tarım dışı kullanılmasına izin verildiği anlaşıldığından, bu karara istinaden tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına dair kesin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

Çambükü halkı, kararı alır almaz köy meydanında kutlamalara başladı. Yurttaş davul zurna eşliğinde kazandıkları mücadeleyi böyle kutladı:

‣Amasya’da OSB’ye karşı çıkan vatandaşlara jandarma müdahalesi
‣Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet!
‣Mahkemeden Çambükü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı doğa lehine karar çıktı: Hukuka aykırı

Ne olmuştu?

Çambükü’nde OSB yapılmak istenen bölge 1995’te Taşova Kaymakamlığınca “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmişti. Sahada parselleme yapılmıştı. Devlet Su İşleri de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmişti ve bunların sonucunda topraklar tarım yapılmaya uygun hale gelmiş ve köylülere verilmişti.

Köylüler bu alanı yıllarca ekmiş, hayvanlarını otlatmıştı. 2021’de Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak için tahsis etti.  Köylüler üç ayrı dava açtı.

Keşif köylünün lehine sonuçlandı ve ardından iptal edildi. Keşif öncesi köye gönderilen jandarma ve polisler iş makinalarıyla köye girdi. Birçok vatandaş toprağını korumaya çalışırken kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Köyün kadınları ellerinde dallar tutarak toprağı işaret etti; işaret ettikleri iş makinalarıyla ezilmiş topraktan bitkilerin yeniden yeşerdiği görülüyordu. Birçok ağaç bu iş makinaları nedeniyle yok edildi.

Şubat’ta Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararlar meydana geleceğinin açık olduğu belirtilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.