Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Mahkemeden Çambükü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı doğa lehine karar çıktı: Hukuka aykırı

0

Amasya Taşova‘daki Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararlar meydana geleceğinin açık olduğu belirtildi.

Mahkeme kararında OSB’nin tarım arazisi özelliğinde olan araziye yapılması kararının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi‘nden çıkan karar, aylardır bölgede mücadele veren Çambükü halkını sevindirdi.

‣ Amasya’da OSB’ye karşı çıkan vatandaşlara jandarma müdahalesi
Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet! 

Kararda OSB’nin kurulmasına ilişkin kesin işlemin temelinde yer alan, tarım arazisi özelliğinde olan söz konusu alanın tarım dışı amaçla kullanma kararı alınmadan önce söz konusu tarım alanlarının özelliği ortaya konularak, planlı alanda ihtiyaca uygun taşınmaz bulunup bulunmadığının belediye, il özel idaresi ve OSB yönetimlerinden soruşturulması gerekmesine karşın yeterli bir araştırma yapılmadan düzenlenmiş ve sadece alternatif alan bulunmadığı ifadesini içeren etüt raporuna da işaret edildi.

Çambükü’nde OSB’ye devredilen alan 1995’te Taşova Kaymakamlığı tarafından “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmiş; parselleme yapılmış ve DSİ de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmiş, topraklar tarıma uygun hale getirilmişti.

Kura ile dağıtılan arazide köylüler tarım yapmaya başladı, meyve ağaçları dikti. 2021’de ise Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak üzere tahsis etti.

Köylülerin açtığı üç dava sırasında keşif yapıldı. Keşif köylünün lehine sonuçlandı, ancak iptal edildi ve 4 Kasım 2022’de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi. Geçtiğimiz aylarda Çambükü halkı kendi köylerinde jandarma müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Kimi ağaca sarıldı kimi iş makineleriyle ezilen topraklarının üstünde hemen yeniden yeşeren ekinlerini işaret etti.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) son dönemde Türkiye’nin verimli toprakları üzerine kurulmalarıyla biliniyor.  Türkiye’nin birçok noktasında vatandaşlar OSB’lerin tarım arazilerini olumsuz etkilemesi nedeniyle mücadele içindeler.

‣Marmara OSB: Toprak mı yoksa plastik mi daha ağır basar? Bakanlığın tercihi OSB 

You may also like

Comments

Comments are closed.