Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet!

0

AMASYA- Taşova‘daki Çambükü köyünde, köylülere tahsis edilen tarlalar ve mera alanlarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) karşı direnen köylüler ve aktivistler bugün köy meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği‘nden aktivistler dün (14 Aralık) akşam saatlerinde İstanbul’dan yola çıkarak Amasya’daki Çambükü köyüne desteğe gitti.

‣ Amasya’da OSB’ye karşı çıkan vatandaşlara jandarma müdahalesi

Dayanışma adına bir araya gelinen köyde ekokırıma karşı doğaya işaret eden sloganlar atıldı, Çambükü için adalet istendi.

Köy meydanında yapılan basın açıklamasının ardından bir de forum gerçekleştirildi. Köylüler OSB için Ekim’de köylerinde yaşanan yıkımı anlattı.

‘Kalkanlı, coplu tam teçhizatlı geldiler’

“Sabahın şafağında 800 dönümlük OSB alanını ablukaya alacak, katil her iş makinesini koruyacak, toprağımızı, ürünümüzü, ağacımızı, meyvemizi korumaktan başka bir amacı olmayan bizleri, ecdattan kalan kadim topraklarımıza sokmayacak kadar askerimiz ve polisimiz il geldiler. Kalkanlı, coplu tam teçhizatlı geldiler” denilen açıklamada o anlar şöyle anlatıldı:

“TOMA’sı ile zırhlısı ile ambulansı ile yüzlerce araç ile geldiler. Üç gün boyunca ezdiler, sürüklediler, dövdüler, kanımızı akıttılar, başörtülerimizi çıkardılar, açık alanda, araçlarda gözaltına aldılar, ter kelepçe vurdular, hakaret ettiler, güldüler, hor gördüler. Güzel mısırımız, yoncamızı, bamyamızı, meralarımızı, tarlalarımızı kazıdılar, meyveli ayva ve ceviz ağalarımız dahil binlerce ağacımızı söktüler, kaçamayan yaban hayvanları öldürdüler. Bir metrekare dahi şahıs arazileri bulunmamaktadır diye bizlerle alay ediyorlar. Karasını da kurban olduğumuz kapkara toprağı bıraktılar.”

‘Kamulaştırma kaldırılsın’

Devletin ‘şefkati’ne, ‘hoşgörüsü’ne, ‘eşit ve tarafsız davranma yükümlülüğü’ne, sığındıklarını belirten köylüler, söz konusu kararı kabul etmediklerini yineleyerek şu ifadeleri kullandı:

“‘Pardon, affola’ denilmesini de beklemiyoruz. Sadece ‘sevgili vatandaşlar’ diyerek yer yanlışlığı artık herkesçe kabul edilen OSB, sürecinin hemen durdurulmasını, köy olma vasfımız için zorunlu olan meralarımızın ve hazine arazilerimizin aslına döndürülmesi, kamulaştırılan kısıtlı tarım alanlarımızın kamulaştırmalarının kaldırılması, Dörtyol köyümüzün iki bin dönüm veren ve başvuru yapan Çamdibi köyümüzün veya başkaca yerlerimizin kamuoyu önünde olabilirliğine bakılmasını, olmadı mı yine aynı bölgeye yapalım ama yükü Karabük ve Yerkozlu köylerimiz ile paylaşalım diyor ve talep ediyoruz.

OSB’nin yanlış yer olan köyümüzünden alınması halinde, devletimiz yetkililerini kullanan makam sahiplerinin yanlışları çok olsa da devletimize karşı hiçbir dava açmayacağız, açılmış olan haklı davalarımızdan vazgeçeceğiz, şikayetler yapmayacağız, hatta kamulaştırma bedellerini alan köylülerimizin bedellerini devletimize ödeyeceğiz.”

‘Tarım arazileri yağmalanmak isteniyor’

Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklamada ise “Halkı, köylüyü merkeze koymayan, bilimsel gerçeklikten kopuk,  bütün değerleri heba ederek sermayeye teslim olmuş politikalar Amasya, Taşova/Çambükü Köyü’nün tarım arazilerini yağmalamak istiyor” denildi.

Ekoloji Birliği’nin yaptığı açıkalamada OSB kararının yerelde yaşayan halkla beraber alınması gerektiği bildirilerek karar kınandı:

“Günlük hayatımızın tüm aşamalarında karşımıza çıkan yağmacı, gaspçı, yasa tanımaz tutum sergilemekten çekinmeyen sermaye, onu sahiplenen iktidar ve kolluk kuvvetlerini uyarıyor, sermayeden yana halka ve özellikle kadınlara karşı yürüttükleri şiddet, baskı ve göz altılarla yıldırma politikasını asla kabul etmiyor, en yüksek dereceden kınıyoruz.”

Ne olmuştu?

Çambükü’ndeki söz konusu alan 1995’te Taşova Kaymakamlığı tarafından “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmiş; parselleme yapılmış ve DSİ de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmiş, topraklar tarıma uygun hale getirilmişti.

Kura ile dağıtılan arazide köylüler tarım yapmaya başladı, meyve ağaçları dikti. 2021’de ise Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak üzere tahsis etti.  Köylülerin açtığı üç dava sırasında keşif yapıldı. Keşif köylünün lehine sonuçlandı, ancak iptal edildi ve 4 Kasım 2022’de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.