Çambükü köylüleri: Ölürüz de toprağımızı vermeyiz, ama devlet kazanır ama biz…

Amasya'daki Çambükü köylüleri, köylerine yapılmak istenen OSM'ye karşı canlarına dişlerine takıp direndiler, kazandılar. Ancak proje tekrar gündemde. Köylüler de yeniden direnişe hazırlanıyor.

Video Haber: Hakan TOSUN

*

Amasya Taşova’ya bağlı Çambükü köylülerinin OSB çilesi bitmiyor.

Geçtiğimiz yıl kararlı direnişleri sonucu projeyi iptal ettiren Çambükü köylüleri projenin tekrar gündeme geldiğini mahkeme sonucuna göre tekrar topraklarını savunacaklarını söylüyor.

OSB’nin yapılacağı daha uygun alanlar olduğunu söyleyen Çambükü köyü sakinleri “İki köy arasına sanayi bölgesi yapma kararı almışlar, OSB’nin büyümesi halinde köylerimiz de tehlike altında” diyor.

Amasya’da OSB’ye karşı çıkan vatandaşlara jandarma müdahalesi
Amasya Çambükü’nde jandarma eşliğinde OSB zulmü: Köylüler bir kez daha direnişte
‣Amasya’da ekokırıma karşı dayanışma: Çambükü için adalet!
‣Mahkemeden Çambükü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı doğa lehine karar çıktı: Hukuka aykırı
Çambükü’nden bu kez güzel haber geldi: OSB’ye karşı yurttaş da kazanabildi
Amasya Çambükü’de tarımı bitirecek OSB projesi mahkeme tarafından iptal edildi
Çambükü’nde yurttaş belediye başkanına isyan etti: Biz mahkemeyi kazandık, sen hala zorluyorsun!
Çambükü’ne ‘Bolu Beyi’ muamelesi: Köyümüzü seçim malzemesi yapmayın!

Köylerinin geçim kaynağının bamya ekimi ve hayvancılık olduğunu söyleyen yöre halkı, tarlalarına el konulduğunu, ne vali ne kaymakam ne de belediye başkanlarının kendilerini muhatap aldığından yakınıyor.

Mahkeme sonucunu beklediklerini belirten köylüler, sonuca göre topraklarını savunacaklarını anlatıyor.

Ne olmuştu?

Çambükü’nde OSB yapılmak istenen bölge 1995’te Taşova Kaymakamlığınca “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmişti. Sahada parselleme yapılmıştı. Devlet Su İşleri de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmişti ve bunların sonucunda topraklar tarım yapılmaya uygun hale gelmiş ve köylülere verilmişti.

Köylüler bu alanı yıllarca ekmiş, hayvanlarını otlatmıştı. 2021’de Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak için tahsis etti.  Köylüler üç ayrı dava açtı.

Keşif köylünün lehine sonuçlandı ve ardından iptal edildi. Keşif öncesi köye gönderilen jandarma ve polisler iş makinalarıyla köye girdi. Birçok vatandaş toprağını korumaya çalışırken kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Köyün kadınları ellerinde dallar tutarak toprağı işaret etti; işaret ettikleri iş makinalarıyla ezilmiş topraktan bitkilerin yeniden yeşerdiği görülüyordu. Birçok ağaç bu iş makinaları nedeniyle yok edildi.

Şubat’ta Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararlar meydana geleceğinin açık olduğu belirtilmişti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR