ManşetMedya-İnternet

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden muhabirlerimize iki ödül

0

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından verilen Yılın Başarılı Gazetecileri ödülleri sahiplerini buldu. Muhabirimiz Metin Yoksu Hasankeyf haberiyle Yerel Medya Haber Ödülü’ne layık görüldü.

Metin Yoksu ‘Suya gömülen Hasankeyf’ten sonrası: Elektriksiz, susuz derme çatma yaşamlar’ haberinde Ilısu Barajı’nın yok ettiği köyleri gezdi, çadırlarda yaşayan insanlarla görüşmeler yaptı, fotoğraflar çekti ve tahribatın insani boyutta sürdüğünü gözler önüne serdi.

Gazeteci Metin Yoksu, insanın doğayla ve insanla kurduğu ilişkinin kapitalizmin dayattığı şekilde kabullenilmemesi gerektiğini; doğanın, tarihin ve insanın iç içe olduğu, birinin yok edilmesiyle diğerlerinin de yok olmaya başlayacağını gösteren haberiyle Yerel Medya Haber Ödülü’nün sahibi oldu.

Yeşil Gazete için, Van başta olmak üzere Doğu Anadolu’dan haberler üreten gazeteci Ruşen Takva ise Afgan göçüne ilişkin haberleriyle Rafet Genç Haber Ödülü‘ne layık görüldü.

ÇGD, Takva’nın haberleri için şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yılın Dünya genelinde en önemli gelişmelerinden biri, NATO’nun, daha doğrusu ABD’nin askeri güçlerini Afganistan’dan çekmesiyle birlikte bu ülkeden Batı’ya yaşanan büyük göçtü. 21 yıl önce ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırıları gerekçe gösterilerek Afganistan yönetimindeki Taliban güçlerine operasyon başlatan ABD’nin; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO çatısı altındaki müttefikleriyle birlikte geride kalan yılların ardından ülkeyi tekrar Taliban yönetimine bırakıp çıkması, genelde emperyalizmin özelde savaş ekonomisi bağımlısı, ‘demokrasi’ adı altında işgalci zihniyetin yansıması olan ABD emperyalizminin makyajının bir kez daha akmasıydı. Ortaya çıkan gerçekler, insanlık tarihi açısından izahı zor görüntülerdi. Yıllardır çatışmalar içinde yaşayan Afganistanlılar, ülkelerinden kaçmak için her yolu denedi. Kimi kargo uçaklarının kanatları arasındaki bölümlere girerek ‘yeni hayat’a kavuşacağını zannetti, kimi binlerce kilometre yol yürüyerek, ellerindeki son paralarını kaçakçılara vererek…

Suriye’de olduğu gibi Afganistan’daki iç savaştan da en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geldi. Yüzbinlerce kişi Afganistan’dan yola çıkarak Türkiye sınırına ulaştı. Tutarlı bir göçmen politikasına sahip olmayan AKP iktidarı, Afgan göçünü ne sınırlarında durdurabildi ne de yönetebildi. Ülkenin doğudaki sınır illerinden giriş yapan Afgan mültecilerin koşullarını ve sınırlardaki güvenliği Türkiye kamuoyuna aktaran gazetecilerden biri de Ruşen Takva’ydı. Afgan mültecilerin sınırdaki geçiş güzergâhlarını, toplu geçişlerini, ülkelerinden neden kaçtıkları ve kavuşmak istedikleri ‘yeni hayat’tan beklentilerini Takva’nın görüntü ve röportajlarından takip ettik.

Türkiye’nin yarınlarında da belirleyici etkisi olacak düzensiz göçe ilişkin haberleri sonrası – başkaca gerekçeler gösterilerek – hakkında soruşturmalar açılan Ruşen Takva, her türlü baskıya karşın bizleri bilgilendirmeye devam etti, devam ediyor. Ruşen Takva, Afgan göçüne ilişkin haberleri ve baskılara karşı habercilikteki ısrarıyla, eski genel başkanlarımızdan Rafet Genç adına verdiğimiz haber ödülünü, 2021 yılında alan gazeteci oldu.”

Ruşen Takva, “Sınır boyunda insanlık dramı berdavam: Umuda yürüyenler” başlıklı haberinde “Suriye ve Afganistan’dan İran ve Irak üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye giren mültecilerin yüzlerce kilometrelik umuda yolculuklarına eşlik etmişti.

Sınır boyunda insanlık dramı berdevam: Umuda yürüyenler

Diğer ödüller ve kazanan gazeteciler ise şöyle:

Can Özçelik, Odatv’de yayımlanan ”Kendi bakanlığına mal satan bakan” haberiyle Haber Ödülü’ne layık görüldü.

Bahadır Özgür, Gazete Duvar’da yayımlanan “Zehirli kokteyl: Tek adam ve piyasa”, “Milyar dolarlık rüşvet fonu Türkiye’ye nasıl bağlandı?”, “Paramount Hotel’den Özbekistan’a: Bir suç otobanı” ve “Biz Peker videosu beklerken, Paramount Hotel Singapur’a uçtu!” haberleriyle Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü aldı.

Özgen Acar, Cumhuriyet’te yayımlanan ”Bir çift terliğe satılan Kilia İdolü, Türkiye zamanında harekete geçmediği için ABD’de kaldı” haberiyle Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü’nü aldı.

Burhan Demircioğlu, ANKA Haber Ajansı’nda yayımlanan “650 Liralık Dul Maaşı İle Yaşayan Kadın: Ben Fakirim, Fakir Mi Öleyim?”; “Osmaniye’de Yaşayan 66 Yaşındaki Felçli İbrahim Düldül: Paramız Yok, Köle Hesabı Yaşıyoruz, Açlıktan Ölüyoruz” haberleriyle Behzat Miser Kent Haber Ödülü’nün sahibi oldu.

Murat Uysal, Evrensel’de yayımlanan ”Plastik fabrikasında bir gün: Ne güvence ne sigorta üç kuruşa çalışma” röportajıyla Röportaj Ödülü’nün sahibi oldu.

Zekeriya Albayrak, Sözcü’de yayımlanan “Bir tek o alkışlamadı” fotoğrafıyla İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü’nün sahibi oldu.

Bülent Çelik, Gazete Pencere’deki karikatürleriyle Karikatür Ödülü’nün sahibi oldu.

Barış Can Sarıkaş, Birgün’de yayımlanan Covid-19 pandemisinden kaynaklı yaşanan ölümlere ilişkin birinci sayfa tasarımıyla Sayfa Tasarımı Ödülü’nü aldı.

Kelime Ata, “Kızıldan Yeşile” kitabıyla Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü’nün sahibi oldu.

Hazar Dost, Halk TV’deki Akdeniz ve Ege bölgelerinde geçen yıl yaşanan orman yangınlarıyla ilgili haberleriyle TV Haber Ödülü’nü aldı.

Yönetmen Chloe Fairweather ve Yürütücü Yapımcılar Seda Gökçe ile Özge Sebzeci ”Ölümüne Boşanmak” belgesel filmiyle Belgesel Ödülü aldı.

Sorel Dağıstanlı Halk TV’deki ”Gündem Özel – Yerli Tohum Nasıl Bitirildi” yayınıyla Mahmut Tali Öngören TV Program Ödülü’nü aldı.

Mehveş Evin Kısa Dalga’daki “Türkiye 2050: Gelecekte Bir Yolculuk”; “Marmara’yı Nasıl Bitirdik? Müsilaj ve Ötesi” podcastleriyle Podcast Haber Ödülü’nün sahibi oldu.

10 Ekim Barış Derneği de Dayanışma Ödülü aldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.