İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteciler sansüre ve keyfi tutuklamalara karşı AYM önünde nöbet tutacak

0

Anayasa Mahkemesi‘nin (AYM) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvursunu görüşeceği 8 Kasım’da gazeteciler Anayasa Mahkemesi önünde basın nöbeti tutacak. 8 Kasım’da saat 10:00 ile 14:00 arasında “sessiz protesto ve serbest kürsü” eylemi yapılacak.  Son günlerde üst üste açılan “dezenformasyon” soruşturmalarıyla birlikte muhalif gazetecilerin hedef alındığı görüşmüştü.

T24 yazarı Tolga Şardan‘ın tutuklanması, halktv.com.tr sorumlu yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe gözaltına alınıp serbest bırakılması ve Kısa Dalga yazarı Cengiz Erdinç‘in gözaltına alınmasının ardından üç Birgün çalışanına ‘dezenformasyon’ soruşturması açılmıştı. bianet editörü Evrim Kepenek‘e de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dezenformasyondan soruşturma başlatmıştı.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası‘nın (Haber-Sen) imzalarının bulunduğu nöbet açıklamasında ise “Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki ‘Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti’ ile karşılayacak” denildi.

Yaklaşık iki yıldır ülkedeki basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım’ın son gün olduğunun vurgulandığı metinde şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa Mahkemesi, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecek.

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan ‘halkı yanıltıcı bilgi yayma’ maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor.

Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz.

Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.

Biz gazeteciyiz,

Keyfi tutuklamalara ve sansüre boyun eğmeyeceğiz,

Gazetecilik yapıyoruz o kadar,

Tolga Şardan’ı almaya geliyoruz,

Keyfi ceza maddesi yasadan çıkarılsın,

Keyfi dezenformasyon kararları çöpe,

#BizGazeteciyiz

#GazetecilikSuçDeğildir”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.