İnsan HaklarıManşetTürkiye

Marmarisli ekoloji savunucuları: Yargıtay’ın Atalay kararı Anayasa’ya ve demokrasiye saldırıdır

0

Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay‘a ilişkin hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını eleştirdi.

İki kurum tarafından Marmaris’te yapılan bir basın açıklamasında, karar “demokratik değerlerimizi bozan, yurttaşın temel hak ve özgürlüklerinin hukuki güvencesine, yani Anayasamıza yönelik açık bir saldırı” olarak nitelendirildi.

Kararın aynı zamanda Hatay halkının seçme hakkını hiçe saydığı belirtildi. Aktivistler, bu noktada sadece yargı mensuplarının değil, vatandaşların da sesini yükselterek adaletsizliğe karşı çıkması çağrısı yaptı ve “Bu, yargıdaki bir yozlaşmadan daha fazlasıdır; bu toplumsal sözleşmeye açık bir saldırıdır” dedi.

‘Güçler savaşının arenası Anayasa olamaz’

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Adaletin yaşam kaynağındaki çürüme sadece mahkeme kararlarının çatışmasından ibaret değildir. Anayasa, toplumsal bir arada duruşun yazılı metnidir ve bu nedenle anayasaya yönelik saldırı varoluşsal sonuçları doğuracak önemdedir. Hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Güçler savaşının arenası Anayasa olamaz. Hedef cumhuriyetin kazanımları, ağır aksak da olsa var olan demokrasi, temel hak ve özgürlüklerimizdir.”

Toplum olarak “bu acı gerçekle” yüzleşilmesi ve yaşanan kaotik durumu değiştirmek için birlik olunması gerektiğini vurgulayan Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, “Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve toplumsal sözleşmeyi sürdürmek kolektif eylemi gerektirir. Bu yozlaşmış, ceberrut sistemin değişmesi, insan onuruna yakışır bir yaşamın inşa edilmesi için dayanışma en önemli anahtarımızdır” diye belirtti.

‘Cumhuriyetin kazanımlarına vurulmak istenen son darbe’

Demokrasinin birkaç kişinin kaprislerine boyun eğmenin değil kolektif mücadelenin sonucu olduğunun unutulmaması gerektiğine değinilen açıklamada, “Darbe girişimine karşı birleşerek, demokrasimizi savunarak karanlık dönemi aşabilir, daha adil, daha özgür bir Türkiye‘yi inşa edebiliriz” denildi.

Marmarisli ekoloji savunucuları şunları kaydetti:

“Yargı eliyle gerçekleştirilmeye çalışılan bu darbe girişimi karşısında eşit, özgür, demokratik bir ülke için ayağa kalkma zamanıdır. Mücadele iktidar kurumlarının düzgün çalışmasına bel bağlayarak sürdürülemez. Tüm yetkinin Saray’da toplandığı bu faşist rejim karşısında hayatın her alanında birleşerek; haklarımızı ve geleceğimizi kazanmak için örgütlenerek mücadele etmek dışında bir yol olmadığı açıktır. Bu hamle Cumhuriyetin kazanımlarına vurulmak istenen son darbedir. Bir karşı devrim hamlesidir Bu Anayasa tanımaz keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını ve demokratik hukuk devletini korumak için üzerimize düşen görevi yapmaktan asla çekinmeyeceğiz.”

‣ Yargıdaki kriz büyüyor: Avukatlar Yargıtay’a yürüdü
‣ Mahkeme, AYM’nin hak ihlali kararına rağmen Atalay’ın dosyasını Yargıtay’a gönderdi

Ne olmuştu?

Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonucu ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs‘ suçuna ‘yardım eden‘ sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

TİP Hatay Milletvekili Atalay’ın, hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle avukatları tarafından yapılan başvuru, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesince reddedilmişti.

Atalay’ın avukatları, Atalay’ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM hak ihlali olduğu yönünde karar vermişti. AYM kararının ardından dosya, Yargıtay 3’üncü Dairesi’ne gönderilmişti.

Yargıtay 3’üncü Dairesi ise tutuklu Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

‣ Yargıtay’ın Atalay mütalaası: Dokunulmazlıktan yararlanamaz
‣ Yargıtay’ın kararına tepkiler yağıyor: Bu açık darbe girişimidir!
‣ Yargıda kriz, TBMM’de nöbet: Yargıtay hakkında suç duyurusu

You may also like

Comments

Comments are closed.