Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Caferbeyliler merasını savunuyor: Tesis sağlıklı çevrede yaşama hakkını ihlal ediyor

0

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Köyü’nde yapılmak istenen katı atık depolama tesisine ilişkin köylülerin açtığı dava Manisa Adliyesi İkinci İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Bilirkişi raporunda tesisin, içme suyu kaynaklarına yakın olduğu ve insan sağlığını tehdit edeceği bilgilerinin yer alması üzerine mahkeme, tesis hakkında tedbir olarak yürütmeyi durdurmuştu. Bugün görülen davada ise tesisin yer seçiminin uygunluğuna dair kararın ve yürütmenin iptaline ilişkin kararın son dönemecine girilmiş oldu.

Sendika.org‘un aktardığına göre; davanın ardından konuşan Halkevleri Hukuk Dairesi’nden ve Caferbey halkının avukatı Seçil Ege, uzun süredir anlattıkları gerçeklerin ortada olduğunu belirterek, “Katı atık tesisinin yapılacağı alan köyün ortak merasıdır. Hayvancılıkla uğraşan bu halk için mera elzemdir. Aynı zamanda içme ve tarım sularının iç içe geçtiği iki yanından derenin süreklilik arz ettiği ve zeytin ağaçları ile çevrili bu alanın katı atık tesisi olarak değerlendirilmesi bırakın hukuka aykırılığını, mantık dışıdır” dedi.

‣Caferbey’de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin istediği çöp tesisiyle ilgili yeni karar
Caferbey’de çöp tesisinin ÇED davası görüldü
 Mahkeme zaten karar vermiş
Çöp tesisi istemeyen vatandaşlara dava açıldı
Caferbey köyünde iş makineleri köye girmesin diye cenaze namazı nöbet alanında kılındı
Mahkeme Manisa’da insan sağlığından yana karar verdi: Atık tesisinin yürütmesi durduruldu

Ege Çevre ve Kültür Platformu Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş “Anayasanın 56. maddesi olan sağlıklı çevrede yaşama hakkının ihlalinin bu kadar açık görüldüğü bu davada bu hakkı tesis etmek Mahkeme’nin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada söz alan Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal da yaşam alanına bu kadar yakın bir tesisin varlığının ciddi bir yaşamsal tehdit oluşturacağını ifade ederek “Tüm bu gerçekler göz önüne alınarak kararın iptalini bekliyoruz” dedi.

Caferbey halkı adına konuşan Muhtar Hürol Işık da direnişlerinin zaferle sonuçlanacağına inandıklarını, bu direnişin tüm bölge için önemli olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Caferbeyliler söz konusu çöp tesisine hem mera alanlarını etkileyeceği hem de sularını kirleteceği nedeniyle uzun bir süredir karşı çıkıyorlar.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi projesine karşı direnen köylüler hakkında da 24 Şubat’ta dava açılmıştı.

25 Mayıs’ta da çöp tesisine karşı direnen Caferbeyliler hakkında açılan davanın ikinci duruşması görülmüş, köylülerin avukatı Çıvgın, davada verilecek ara kararın zaten önceden verildiğini ve bunun fark edilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtmişti. 

Köylüler Kasım 2021’de iş makinelerinin alana girişini engellemek için de günlerce nöbet tutmuşlardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.