ManşetDoğa MücadelesiTürkiyeYerel

Manisa Caferbey’de çöp tesisi istemeyen vatandaşların duruşması görüldü: Mahkeme zaten karar vermiş

0

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Caferbey‘de yapılmak istenen çöp tesisine karşı yaşam alanlarını koruyan üç vatandaş hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü.  Caferbeyliler söz konusu çöp tesisine hem mera alanlarını etkileyeceği hem de sularını kirleteceği nedeniyle uzun bir süredir karşı çıkıyorlardı. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen çöp transfer merkeziyle ilgili olarak üç kişi hakkında yapılan hakaret ve tehdit suçlamasıyla dava açılmıştı. Davanın ikinci duruşması bugün görüldü.

Salihli Adliyesi’nde 9.00’da başlayan duruşmada köylülerin avukatı Yıldıray Çıvgın duruşması görülen davada verilecek ara kararın zaten önceden verildiğini ve bunun fark edilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtti. 

‘Duruşmada alınması gereken kararlar zaten çok önceden verilmiş’

Çıvgın duruşma sonrası Adliye önünde yaptığı açıklamada, “[Hakim] duruşma sırasında, duruşma tutanağının altında normalde duruşmanın sonunda vermesi gereken ara kararları çok önceden verdi. Hazır halde tuttu. Özellikle ara kararların duruşma başlamadan hazır halde tutulması şu anlama gelmektedir: Duruşmanın yapılmasının, bizlerin ve köydeki vatandaşlarımızın, dosyada yargılanan sanıkların beyanlarının hakim gözünde  hiçbir önemi yok, hakim çoktan kafasında kararı kurmuş, vatandaşı yargılamaya çalışmış, çoktan cezayı vermiş. Bu nedenle davanın avukatları olarak hakimi reddetmek durumunda kaldık” dedi.

Ek olarak güvenlik tehdidi olmamasına rağmen güvenlik tedbirinin alınması sonrası reddi hakem talebinde bulunduklarını belirten Avukat Çıvgın, “Reddetmek istediğimiz için duruşmaya ara veren hakim ret kararını müzakere ederken yargılamanın bir tarafı olan Cumhuriyet Savcısı’nı duruşmada tutmuştu ve duruşmaya girerken de yine hakimin yanındaydı Cumhuriyet Savcısı. Bu durumda silahların eşitliği ilkesine aykırılık oluşmuştur. Bu davanın önceki duruşmasında davanın sonuna kadar siyasi bir dava olduğunu söylemiştim. Duruşmada yaşadıklarımızla bu söylemlerimizin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu. 

İlgili haber: Manisa Caferbey’de çöp tesisi istemeyen vatandaşlara dava açıldı

Köylüler Kasım 2021’de iş makinelerinin alana girişini engellemek için de günlerce nöbet tutmuşlardı:

‘Burada bir rant kapısı açılıyor’

Söz konusu tesisin faaliyetlerini gerçekleştiren şirketin suç duyurusuyla haklarında soruşturma açılan üç vatandaş yarın Salihli Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak. Uysal “Burada bir rant kapısı açılıyor. 2008’den beri bu mücadele devam ediyor. Kasım başında köylü yeniden harekete geçti” şeklinde konuşuyor. Vatandaşlar sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyorlar:

Sendika.org’un haberine göre; reddi hakim talebi reddedildi. Ret gerekçesi olarak savunma makamının davayı uzatma niyetinde olduğu belirtidi.

Ne olmuştu?

Vatandaşlar haklarında hakaret ve tehdit suçlamasıyla açılan davaya ilişkin olarak Salihli Çevre Derneği’nin Sekreteri Hakkı Uysal ise suçlamalara konu olan olayı şöyle anlattı:

“Çöp tesisinin yapılacağı yer, mera alanı ve aynı zamanda içme suyunun da bulunduğu bir yer. Caferbeyliler de ‘Manisa Büyükşehir Belediyesi nedeniyle hem meramız gitti hem de suyumuz atıklar nedeniyle kirlenecek’ diyerek tesise karşı çıktılar. Köylüler şirkete ait dozerlerin alana girmesini engellemeye çalıştılar. Bunun karşılığında üç vatandaş işlerini engelledikleri için şikayet edildi. Bunun sonucunda vatandaşlar hakkında soruşturma başlatıldı.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.