Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Caferbey’de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin istediği çöp tesisiyle ilgili yeni karar

0

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Mahallesi’nde Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Katı Atık Transfer İstasyonu’na karşı yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, karara daha sonra itiraz edilmişti. Mahkemeden itiraza onay çıkmadı.

Tesise ilişkin iptal istemiyle açılan davada Manisa İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararına Belediye Başkanlığı tarafından yapılan itiraz kesin olarak reddedildi. 

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Nöbetçi Dairesi’nce İzmir Bölge İdare Mahkemesi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi 7. fıkrası uyarınca yürütmenin durdurulması hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığı bildirilerek reddedilen itirazla birlikte Belediye’nin bölgede herhangi bir işlem yapmasının da yeniden önüne geçilmiş oldu.

Ne olmuştu?

Caferbeyliler söz konusu çöp tesisine hem mera alanlarını etkileyeceği hem de sularını kirleteceği nedeniyle uzun bir süredir karşı çıkıyorlar.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi projesine karşı direnen köylüler hakkında da 24 Şubat’ta dava açıldı ve sürüyor. 

25 Mayıs’ta da çöp tesisine karşı direnen Caferbeyliler hakkında açılan davanın ikinci duruşması görülmüş, köylülerin avukatı  Yıldıray Çıvgın, davada verilecek ara kararın zaten önceden verildiğini ve bunun fark edilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtmişti. 

Köylüler Kasım 2021’de iş makinelerinin alana girişini engellemek için de günlerce nöbet tutmuşlardı.

15 Haziran’da  Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kapsam dışı davasının iptaline ilişkin duruşma görülmüştü. Köylülerin Avukatı Yıldıray Çıvgın söz konusu havzanın çöp tesisine açılmasıyla ilgili idare tarafından kamu yararının gözetilmediğini vurgulayarak “Bu tarım arazilerine bu tesisin yapılması gıda yönünden dışa bağımlılığımızı arttıracak ve halkın açlığa mahkum edilmesine yol açacak” demişti.

8 Temmuz’da mahkeme belediyenin çöp tesisine yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Tesisin insan ve çevre sağlığı açısından telafisi güç zararlar meydana getireceği nedeniyle 2577 sayılı kanunun 27’inci maddesi uyarınca yürütmesi durdurulmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.