Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Caferbey’de çöp tesisinin ÇED davası görüldü: Bu bir lokma ekmeğe muhtaç olma davası

0

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin vazgeçmediği çöp tesisine karşı direnen köylüler bugün de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kapsam dışı davasının iptaline ilişkin duruşmada köyleri için mücadelelerine devam etti. Katı atık depolama tesisinde bir ÇED süreci işletilmemesi nedeniyle verilen ve tesisi ÇED sürecinden muaf tutan ‘ÇED kapsam dışı‘ kararının iptali için köylüler tarafından açılan dava bugün Manisa Adliyesi‘nde görüldü.

Salihli Çevre Derneği’ne üye isimler ve vatandaşların katıldığı duruşma öncesinde konuya ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirilirken vatandaşlar da tarım arazilerinin olduğu bölgede kesinlikle çöp istemedikleri yönündeki taleplerini yinelediler.

Köylülerin Avukatı Yıldıray Çıvgın söz konusu havzanın çöp tesisine açılmasıyla ilgili idare tarafından kamu yararının gözetilmediğini vurgulayarak “Bu tarım arazilerine bu tesisin yapılması gıda yönünden dışa bağımlılığımızı arttıracak ve halkın açlığa mahkum edilmesine yol açacak. Halkın açlığa mahkum edilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Köylülerin haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Bu vicdansız kararları verenler bir gün yargı karşısına çıkacaklar’

Salihli Çevre Derneği Başkanı ve davanın avukatı Seçil Ege Değerli ise “Bu vicdansız kararlara her zaman direneceğiz” diyerek sözlerine başladı. Değerli, söz konusu projeye karşı neden direndiklerini de şu sözlerle anlattı:

“Halkın sağlıklı beslenme ve temiz su kullanma hakkını savunuyoruz. Bu proje sadece çöp atık tesisi ile ilgili bir proje değildir. Bu dava bu ülkenin tarımsal olarak dışa bağımlılığının da önünü açan projelerden birinin davasıdır. Bu insanların yiyecek bir lokma ekmeğe muhtaç kalmama davasıdır. Biliyoruz ki bir gün bu davalar kazanıldığında haksız ve vicdansız kararları verenler bir gün yargı önüne çıkacaklar.”

Ne olmuştu?

Caferbeyliler söz konusu çöp tesisine hem mera alanlarını etkileyeceği hem de sularını kirleteceği nedeniyle uzun bir süredir karşı çıkıyorlar.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi projesine karşı direnen köylüler hakkında da 24 Şubat’ta dava açılmıştı.

25 Mayıs’ta da çöp tesisine karşı direnen Caferbeyliler hakkında açılan davanın ikinci duruşması görülmüş, köylülerin avukatı Çıvgın, davada verilecek ara kararın zaten önceden verildiğini ve bunun fark edilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtmişti. 

Köylüler Kasım 2021’de iş makinelerinin alana girişini engellemek için de günlerce nöbet tutmuşlardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.