İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

Bursa Valiliği’nden ‘Medea’ya Göre Ahlak’ oyununa yasak: Sakıncalı içerik!

0

Bağımsız tiyatro GalataPerform, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin  ‘Medea’ya Göre Ahlak’ oyununu iptal ettiğini duyurdu.

Şenay Gürler ve Özgür Çoban’ın sahnelediği ve 16 Ekim’de gösterimi yapılması planlanan oyunun iptal gerekçesi “içeriğinin sakıncalı bulunması.”

GalataPerform, sosyal medya mesajında iptali duyurdu ve “Tekrar görüşmek dileğiyle” dedi.

“Medea’ya Göre Ahlak oyunumuzun Bursa Tayyare Kültür Merkezi gösterimi, içeriği sakıncalı bulunduğundan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Bursa’daki seyircilerimizin bilgisine, tekrar görüşmek dileğiyle.”

 

 

Oyunda rol alan Şenay Gürler ise yasak kararına #sansürehayır” diyerek tepki gösterdi.

İran asıllı yazar Athena Farrokhzad’ın yazdığı ‘Medea’ya Göre Ahlak’, Medea miti üzerinden ‘kadın’ ve ‘ahlak’ konularını tartışmaya açıyor. Yazar oyununu şöyle anlatıyor:“Bir kadın, bir anne ve bir mülteci olarak, bu bakışla ‘Medea’yı anlamaya çalıştım.”

Yasaklar dizisinde son halka

Bu yaz pek çok sanatçının konseri ve festivaller ‘milli ve manevi hassasiyetler’ gerekçesiyle, özellikle de sosyal medyada belirli gruplar tarafından hedef gösterilmesinin ardından valilik ve kaymakamlıklarca bir bir iptal edilmişti.

İrem Derici’nin Elazığ’daki konseri de iptal!
‣ Zeytinli Rock Festivali de yasaklandı: ‘Bu yaz, yasakçılığın son yazıdır’

Sahnede giydiği kıyafetlerle bir süredir hedef gösterilen sanatçı Gülşen‘in 23 Temmuz’da Şile‘de vereceği konser de kaymakamlık tarafından iptal edilmişti. Dersim‘de düzenlenecek olan Munzur Festivali’nin  ardından  Zonguldak‘taki Kozlu Müzik Festivali Valilik tarafından yasaklanmıştı.

Daha önce Melek Mosso gibi kadın sanatçılar hedefe oturtularak konserlerine izin verilmemiş; Kürt müzisyenler Aynur Doğan ve Mem Ararat‘ın konserleri iptal olmuşNiyazi Koyuncu ve Apolas Lermi’ye de izin verilmemişti. Son olarak geçen hafta İlkay Akkaya‘nın Urfa‘daÇöp kutusuna taşı vereceği konsere de yasak geldi. Urfa Valiliği, sanatçının 25 Eylül’de bir AVM’de vereceği konseri, “genel güvenlik, kamu düzeni, emniyet ve asayiş yönünden uygun görülmediği” gerekçesiyle iptal etti.

Eskişehir’de Anadolu Fest, Ankara’da ODTÜ, İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi festivali gibi pek çok etkinlik de art arda yasaklanmıştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.