ManşetKültür-SanatTürkiye

ODTÜ ve YTÜ konserleri iptal edildi

0

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), 34. ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği konserleri rektörlük tarafından iptal edildi. YTÜ’de 25 Mayıs ve 26 Mayıs tarihlerindeki konserlerin iptal edildiği duyuruldu. HDP’li Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise üst üste iptal edilen ve yasaklanan konserler için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

ODTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, iptal gerekçesinin ‘Pençe-Kilit Operasyonu’nda hayatını kaybeden askerler’ olduğu belirtildi. Bu akşam Devrim Stadyumu’nda Gülinler, Tuğçe Şenoğul, Flört ve Gazapizm’in sahne alması planlanıyordu.

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı, Sanatçı Burhan Şeşen, sosyal medya hesabından ODTÜ’de yapılması beklenen konserlerin rektörlük tarafından iptal edildiğini duyurdu.

Aynı şekilde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de 25 ve 26 Mayıs tarihlerindeki konserlerin iptal edildiği duyuruldu. 

Bazı öğrenciler kararın samimiyetsiz olduğunu belirtti:

 

HDP’den iptal edilen konserlere ilişkin soru önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise üst üste iptal edilen ve yasaklanan konserler için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

bianet’in aktardığına göre, Hatimoğulları; iptal edilen Aynur Doğan, Metin Kahraman ve Kemal Kahraman, Apolas Lermi konserleri ile Amed Şehir Tiyatrosu‘nun ‘Don Kixot‘ oyununu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Milletvekili Hatimoğlları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği soru önergesinde şöyle dedi:

“Son günlerde konser ve müzik etkinliklerinin keyfi olarak yasaklandığı/iptal edildiği basına yansımaktadır. Kürt sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta Kocaeli Derince‘de vereceği açık hava konseri AKP’li Derince Belediyesi tarafından iptal edilmiş, Metin-Kemal Kahraman kardeşlerin 17 Mayıs’ta yapılması planlanan Muş konseri, Valilik tarafından yasaklanmıştı. Amed Şehir Tiyatrosu’nun oynayacağı ‘Don Kixot’ oyunu da iptal edilmişti.

Yunan sanatçı Matthaios Tsahouridis‘in Trabzon‘da vereceği konser de yasaklanmış, yasak üzerine Tsahouridis ile sahneyi paylaşacak olan Apolas Lermi yasağı protesto ederek sahneye çıkmamıştı. Ardından Apolas Lermi de Denizli konserinin Pamukkale Belediyesi, Bostancı konserinin ise organizasyon tarafından iptal edildiğini duyurdu.

Yine geçtiğimiz günlerde yaşanan konser iptalleri arasında; Bitlis Eren Üniversitesi‘nde yapılması planlanan Bahar Şenliği programında yer alan Stêrka Karwan müzik grubunun konserinin hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi ve Niyazi Koyuncu‘nun 25 Mayıs’ta vereceği konserin Pendik Belediyesi tarafından engellenmesi vardı. Koyuncu engellemeye ilişkin sosyal medya hesabından; ‘Pendik Halk Eğitim Merkezi’nin 25.05.2022 tarihinde Sahil Meydanı‘nda düzenleyeceği etkinlikte sahne almam Pendik Belediye Başkanlığı tarafından engellenmiştir. Belediye, iptal gerekçesi olarak kurumlarının ‘değer yargılarını ve görüşlerini’ paylaşmayan bir müzisyenin, Pendik Meydanları’nda konser yapmasına müsaade edilmeyeceğini sunmuştur’ ifadeleri ile açıklamıştır.”

Hatimoğulları önergesinde şu soruları yöneltti:

  1. Bahsi geçen konserlerin iptal edilme/yasaklanma gerekçeleri nedir? Bu iptal kararları Bakanlığınız talimatı ile mi alınmıştır?
  2. Başvuruları aylar öncesinde yapılan konserlere günler kala iptal edilmesi olağan mıdır?
  3. Valilikler ya da belediyeler tarafından benzer biçimde izin verilmeyen etkinlikler hangileridir?
  4. Bakanlığınızın Türkçe dışındaki dillerde yapılan sanatsal etkinliklerin yasaklanmasına dair genelgesi mi vardır?
  5. Pandemi kısıtlamalarının kaldırıldığı, sanatçıların turnelerine başladığı süreçte sanata ve sanatçıya destek olunması gerekiyorken gerekçesiz bir biçimde iptal kararları veren; valilikler ve belediyeler hakkında idari soruşturmalar başlatılacak mıdır?
  6. Her gün yeni konser ve etkinliklerin iptallerinin gündeme gelmesi konusunda Bakanlığınızca alınacak önlemler olacak mıdır?
  7. Kurumların sanatçıların etkinliklerini iptal etme gerekçesi olarak ‘değer yargıları ve görüşlerini paylaşmamasını’ göstermek alenen ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir tutumdur. Yurttaşların ve sanatçıların bu tutuma maruz bırakılmasının önüne geçmek üzere tarafınızca adım atılacak mıdır?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.