İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Zeytinli Rock Festivali de yasaklandı: ‘Bu yaz, yasakçılığın son yazıdır’

0

BALIKESİR-  2005 yılından beri her sene Balıkesir‘de gerçekleşen ve rock müziğin önemli festivallerinden biri haline gelerek gelenekselleşen Zeytinli Rock Festivali, bu yıl hedef gösterilmesinin ardından kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Burhaniye Kaymakamlığı, 17-21 Ağustos’ta gerçekleşmesi yapılması planlanan ve biletleri günler öncesinden satışa çıkan Zeytinli Rock Festivali’ni yasaklama gerekçesi olarak şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak, kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir.”

Yasak kararından birkaç gün önce İlim Yayma Cemiyeti, festivali hedef gösteren bir duyuru yapmış; ‘milli ve manevi değerlerimizi hiçe sayan tek gayesi gençlerimizi bataklığa sürüklemek olan bu festivalin yasaklanmasını’ alenen talep etmişti.

Aralarında Sertab Erener, Duman, Moğollar, Cem Adrian, Bulutsuzluk Ölemi, Mor ve Ötesi, Bülent Ortaçgil, Aylin Aslım, Melike Şahin, Athena gibi 70 sanatçı ve grubun yer alacağı büyük etkinliğin yasaklanmasına tepki yağdı.

Moğollar grubu, “Engellenmeye çalışılan bir festival değil, memleket gençliğinin özgürlüğü ve tercih hakkıdır” yorumunu yaparken, Athena grubunun solisti Gökhan Özoğuz, “Toplumun huzurunu kaçıran tüm unsurlara, düzenbazlıklara, haksızlıklara karşı birlik olan gençlerin festivalidir Zeytinli Rock festivali. Yasaklanma çabalarının sebebi bellidir” dedi.

 

Şarkılar söyleye söyleye bu deli gömleğini yırtıp atacağız

Mor ve Ötesi grubu da tepkisini şu sözlerle paylaştı:

“Bu ülkenin fikri hür vicdanı hür gençleri, dünyadaki bütün akranlarının sahip olduğu her şeye fazlasıyla layıktır. Bu yaz, yasakçılığın son yazıdır. Birlikte şarkılar söyleye söyleye bu deli gömleğini yırtıp atacağız. Müzik yasaklanamaz.”

Yaz aylarının başından beri Türkiye’de çok sayıa konser, festival ve etkinlik yasaklanıyor.

Sahnede giydiği kıyafetlerle bir süredir hedef gösterilen sanatçı Gülşen‘in 23 Temmuz’da Şile‘de vereceği konser de kaymakamlık tarafından iptal edilmişti.

Dersim‘de düzenlenecek olan Munzur Festivali ardından Zonguldak‘taki Kozlu Müzik Festivali Valilik tarafından yasaklanmıştı.

Daha önce Melek Mosso gibi kadın sanatçılar hedefe oturtularak konserlerine izin verilmemiş; Kürt müzisyenler Aynur Doğan ve Mem Ararat‘ın konserleri iptal olmuşNiyazi Koyuncu ve Apolas Lermi’ye de izin verilmemişti.

Eskişehir’de Anadolu Fest, Ankara’da ODTÜ, İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi festivali gibi pek çok etkinlik de art arda yasaklanmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.