İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

Munzur Kültür ve Doğa Festivali iptal edildi: Valilik kenti OHAL uygulamaları sahasına çevirdi

0

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, Tunceli Valiliği tarafından getirilen yasaklamalar nedeniyle festivalin yapılamayacağını, bu nedenle festivali iptal ettiğini açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; “Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz” şiarı ile 21- 24 Temmuz tarihleri arasında Dersim ve ilçelerinde yapılacak olan 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali için kente gelenler, Tunceli Valisi’nin festivale ilişkin aldığı kimi yasaklamalara tepki göstermek için yürüyüşe geçti.

‘Valilik kenti OHAL uygulamaları sahasına çevirdi’

Komite adına açıklama yapan, görevden alınan Peri Belde Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Festival tertip komitesince valiliğe bildirdikleri programın bütünlüklü olarak Dersim halkının dilini, kültürünü, inancını ve doğasını savunan, sanatın özgürce yaşam bulduğu bir perspektifle hazırlandığını belirtti. Çelebi, “Temmuz ayı başından emek ve mesai ye karşı valilik makamının festivalimize dönük yaklaşımının; müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararı alarak; festivalimizin tamamına yasak getirmiştir” dedi.

Valiliğin yasaklara paralel olarak kenti, OHAL uygulamaları sahasına çevirdiğini belirten Çelebi, “Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmeyen uygulama Dersim il-ilçe giriş çıkışlarında onlarca arama kontrol noktaları oluşturulmuş, bu durum insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gibi 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini göstermiştir” şeklinde ifadeler kullandı.

Maçoğlu: İptal değil, yasaklandı

Festivali “iptal” olarak değil de “yasaklandı” olarak gördüklerini belirten Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, valiliğin festivale yaklaşımına dikkat çekerek, “22 yıldır tüm pansiyonlar, yürüyüşler, stadyum halka açıkken, bugün kapalı olmasını yasaklama olarak görmek gerekiyor. Bu festival için esnafımızdan, demokrasi güçlerine kadar herkes çaba harcadı. Bizler ilin mülk idareleri, kaymakamlar, valiler, belediye başkanları o şehre hizmet eder, tanıtımını yapar. Bu festival ve şenliklerle olur. Bunların yasaklanmasıyla hizmetin engellendiğini Dersim halkı biliyor. Hiçbir zaman festival bu kadar baskılanmamıştır” dedi.

‘Bu terörize etme uygulamasıdır’

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, “Bu güvenlik gerekçesi ya da en kolay uyguladıkları ‘Terörize’ etme uygulamasıdır. Uzun bir süredir halka, kadınlara, kimliklere karşı net bir düşman politikası uygulanıyor” dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Özkan Tacar ise, festivalin 90’lı yıllarda köy boşaltmalarına karşı düzenlendiğini belirterek, “Bizim festival şenlik festivali değil 294 köyden 85 köyün boşaltıldığı, gıda ambargolarının yaşandığı, insanların kendi ata topraklarına giremediği, operasyonlar adı altında insanların yan yana gelmesinin engellendiği bir zamanda çıktı” dedi.

‘Hukukta olmayan yasakları ilimizde uygulamaya başladılar’

Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin ise, kentte tüm hazırlıkların tamamlandığını hatırlatarak İçişleri Bakanlığı kararıyla yasaklamalarla maruz kaldıklarını söyledi. Çetin, “Yasaklar bizim ana temamızdı. Türkiye genelinde yasaklanan, hükümetin hizaya getiremediği sanatçılar Dersim’e çağrıldı. Hukukta, anayasada olmayan yasakları ilimizde de uygulamaya başladılar” diye konuştu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.