İklim KriziManşet

Bulgaristan’dan ‘kömürden çıkış’ planlarında geri adım

0

 Bulgaristan Meclisi’nde milletvekilleri, ülkenin enerji sektörünün karbondan arındırılmasına yönelik planların geri alınması yönünde oy kullandı.

Geçen hafta 1500’den fazla madenci ve işçi kömür endüstrisini desteklemek için parlamento önünde gösteri yapmıştı. İşçiler kömürle çalışan termik santrallerin erken bir aşamada kaldırılmasına yönelik planlamaları protesto etmek üzere toplanmıştı. Karar, bu gösterinin ardından alındı.

187’ye karşı 11 oyla, siyasi yelpazenin tümünden milletvekilleri geçici hükümetin AB’nin enerji sektöründeki sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdüne uygun planlamalardan geri adım atılması gerektiği konusunda anlaştı.

Kömürlü santraller 2038’e kadar tam kapasite çalışacak

Bulgaristan’ın hedefi, emisyonları 2025’in sonuna kadar 2019 seviyelerine göre yüzde 40 oranında azaltmaktı. Milletvekilleri, bunun kömürle çalışan bazı santrallerin gereğinden erken kapatılmasına yol açacağını belirterek santrallerin 2038’e kadar tam olarak çalışır durumda olması gerektiği konusunda uzlaştı.

Ülkede kömürle çalışan santraller, elektriğinin yüzde 45’inden fazlasını üretiyor. Nisan 2022’de Avrupa Birliği fonlarından 6 milyar Euro’nun üzerinde yararlanma karşılığında, enerji sektöründen kaynaklanan karbonu azaltmayı ve kömürü aşamalı olarak terk ederek yenilenebilir enerji üretimini artırmayı kabul etmişlerdi.

İklim hedefleri yeniden müzakere edilecek

Eski enerji bakanı Temenuzhka Petkova görüşmeler sırasında “Bu santraller bize enerji bağımsızlığı ve güvenliği sağlıyor. Onları kapatılmaktan kurtarmamız gerekiyor” dedi.  

Rusya-Ukrayna savaşının ve Rusya’ya yönelik yaptırımların ardından yeni seçim olasılığı doğan ve yüksek enerji maliyetleriyle zor duruma düşen Bulgaristan hükümeti ve diğer milletvekilleri, AB yardımının bir kısmını kaybetmek anlamına gelse bile, küçük ekonomilerini  korumak için iklim hedeflerinin yeniden müzakere edilmesinde uzlaştı. 

Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen elektrik ihracatçılarından biri olan Bulgaristan, şimdiye dek işletmeleri ve tüketicileri artan elektrik maliyetlerinden korumak için çoğunlukla devlete ait enerji üreticilerinden elde edilen kârları kullanıyordu.

Yeni Çek Hükümeti ‘kömürden çıkışı’ üç yıl erteledi: Son tarih 2033
Almanya’da enerji krizine acil yanıt: Kapatılan kömür santrali tekrar faaliyete geçti
Polonya’dan kömür ısrarı: Enerji krizi var, emisyon endişeleri ertelenmeli
Almanya’dan sonra Fransa: Kapatılan kömürlü santral ‘enerji krizi’ gerekçesiyle yeniden açılacak
Friends of Earth, Birleşik Krallık’ta açılmak istenen Cumbria kömür madenine karşı dava açıyor
Binlerce iklim aktivistinin akın ettiği Lützerath’ta kömüre karşı direniş sürüyor
IEA: Enerji kriziyle boğuşan AB’de kömür tüketimi yükseldi

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.