Enerjiİklim KriziManşet

Almanya’dan sonra Fransa: Kapatılan kömürlü santral ‘enerji krizi’ gerekçesiyle yeniden açılacak

0
Fransa, “Ukrayna’daki gelişmeler ve enerji pazarındaki gerilim” yüzünden ülkenin doğusundaki Moselle kentinde, kömürle elektrik üreten Saint-Avold santralini önümüzdeki kış yeniden devreye sokmayı planlıyor.

Enerji Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “önümüzdeki kış ihtiyaç olduğu takdirde Saint-Avold tesisini çalıştırabilme imkanını elimizde tutmak istiyoruz” denildi.

Santral, 31 Mart’ta tamamen kapatılmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un küresel ısınmayla mücadele kapsamında ülkedeki kömür santrallerini tamamen kapatılması yolundaki taahhüdüne uyacağı yinelendi.

Açıklamada, ülkede kömürle üretilen elektriğin, toplam elektrik kaynakları içinde yüzde 1’inin altında kalacağı güvencesi verildi.

Almanya’da da kömür yeniden

Almanya‘da da Ekonomi Bakanı Robert Habeck,  geçen hafta Rusya‘dan ithal edilen doğal gaz kullanımını sınırlandırarak oluşacak açığı kömür kullanımıyla kapatmaya çalışacaklarını açıklamıştı.

Almanya en kirletici fosil yakıt olan kömürün enerji üretiminde kullanımını 2030’da tamamen durdurmayı planlıyordu.

Yeşiller Partisi eş başkanı olan Habeck durumun çok ciddi olduğunun altını çizerek karar için “Bu çok acı, ama doğal gaz kullanımının azaltılması bu durumda tek kelimeyle gerekli” demişti. 

Şirketlerden halka enerji tüketimini azaltma çağrısı

Yeniden kömürlü santrali açmaya hazırlanan Fransa’da ise üç büyük enerji şirketi; TotalEnergies, EDF ve Engie, Fransızlara enerji tüketimlerini “derhal” azaltma çağrısında bulundu.

Üç şirketin yöneticilerinin Journal Du Dimanche gazetesinde yayımlanan ortak bildirisinde, Fransa dahil Avrupa enerji sisteminde aylardır ciddi sorunlar yaşandığı, bazı ülkelere doğru Rus gazının boru hattıyla teslimatının ciddi şekilde azaldığı ve Avrupa düzeyindeki gaz stoku bakımından alarm seviyesinin yüksek olduğu kaydedildi.

Bildiride, bazı Avrupa ülkelerinde halihazırda sert tedbirler alınmasının yanı sıra iklim koşullarının ve kuraklığın hidrolik enerji üretimine etkisine değinildi. “Bu sorunların doğurduğu fiyat artışı sosyal ve politik uyumumuzu tehdit ediyor ve ailelerin alım gücünü çok fazla etkiliyor” denilen bildiride, “en iyi enerjinin, tüketilmeyen enerji” olduğu vurgulandı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.