İklim KriziManşet

Friends of Earth, Birleşik Krallık’ta açılmak istenen Cumbria kömür madenine karşı dava açıyor

0
Çevre örgütü Friends of the Earth, Birleşik Krallık hükümetinin Cumbria‘da yıllar sonra yeni bir kömür madeni için planlama izni vermesinden sonra karşı yasal işlem başlatacağını söyledi.

Dava, bu ayın sonunda açılacak.

Friends of the Earth’ün avukatlarından Niall Toru “Hükümet, bu kirletici ve tamamen gereksiz kömür madenine onay vererek, yalnızca ekonomimiz ve iklim için yanlış bir karar vermekle kalmadı, aynı zamanda yasa dışı bir işlem yapıyor” dedi.

Sunak hükümetinin yeni kömür madeni girişimine uzmanlardan yanıt: İkiyüzlülük!

‘Mantıklı bir hükümet, kömürü toprakta bırakır’

Halk sağlığı, barınma ve topluluklardan sorumlu Michael Gove‘un bu madenin önemli iklim etkilerini veya çok ihtiyaç duyulan yeşil çelik üretimine geçişin, madenin onayından nasıl etkileneceğini hesaba katamadığını belirten Toru, “Dünya bir iklim acil durumuyla karşı karşıyayken, bu meydan okumayı mahkemeye taşımak zorunda kalmamalıyız. Mantıklı herhangi bir hükümet, kömürü toprakta bırakmayı ve güvenli, temiz ve sürdürülebilir bir geleceğe geçişi hızlandırmayı seçmeli” diye konuştu.

Hukuk firması Leigh Day‘de avukat olarak görev yapan ve davayı açmaya hazırlanan Rowan Smith ise, “Soruşturma sırasında Friends of the Earth tarafından gündeme getirilen kritik bir konu, bir iklim acil durumunun ortasında yeni bir kömür madeni verilmesinin dünyanın geri kalanına göndereceği sinyaldi” dedi.  Friends of the Earth’ün  bunun ne müfettiş ne de dışişleri bakanı tarafından asla gerektiği gibi ele alınmadığına inandığına dikkat çeken Smith, mahkemenin davayı kabul edeceğini umduğunu belirtti.

Üç kez ertelenmişti

Madenle ilgili karar iki yıldan fazla bir süredir ertelenmişti. Bakanlar projeye ilk olarak 2020’de yeşil ışık yakmış; ancak 2021’in başlarında hükümet , Birleşik Krallık’ın COP26 müzakerelerine başkanlık etmesi öncesinde bu kararı eleştirildiği için beklemeye alınmıştı. Maden daha sonra kamu soruşturmasına tabi tutuldu. Bu yaz nihai bir karar bekleniyordu, ancak Muhafazakar Parti‘deki liderlik yarışması sırasında ve geçen ay ülke COP iklim müzakerelerinin başkanlığını Mısır‘a devrederken iki kez daha ertelendi.

Madene yeşil ışık yakılırsa, bu Birleşik Krallık uluslararası sahnede hâlâ “yeşil inceleme” altındayken ve Montreal’de başlayan COP15 Biyoçeşitlilik Zirvesi sırasında olacak. Birleşik Krallık,  2030’a kadar gezegenin yüzde 30’unu yaban hayatı ve doğa korumaya yönelik küresel bir taahhüdü zorlayan önde gelen ülkelerden.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.