Doğa MücadelesiDünyaİklim KriziManşet

Binlerce iklim aktivistinin akın ettiği Lützerath’ta kömüre karşı direniş sürüyor

0

Almanya‘nın batısında yer alan Lützerath köyünün genişletilmek istenen dev kömür madeni nedeniyle yıkılmaması için haftalardır mücadele veren iklim aktivistlerine yönelik binden fazla polisin katıldığı bir operasyon gerçekleştirildi. Çok sayıda aktivist köyden zorla uzaklaştırılsa da halen ağaçlarda ve tünellerde eylemcilerin direnişi sürüyor.

Enerji kriziyle boğuşan Almanya’da ülkede faaliyet gösteren enerji devi RWE‘nin köy yakınındaki linyit ocağını genişletmek amacıyla köyün büyük bir kısmını satın alması üzerine iklim aktivistleri aylardır köyü işgal etmiş durumdaydı. Hükümetin ocağın genişletilmesine onay vermesi üzerine polisin girdiği köyde direniş, dört gündür devam ediyor.

Almanya, daha önce 2038 olarak açıkladığı kömüre dayalı elektrik kullanımına son verme sözünü 2030’e çekmişti. Lützerath’ın Garzweiler açık ocak madeni tarafından yutulacak son köy olması bekleniyor. Köyü ‘satın alan’ RWE, bölgedeki kömüre bu kış ihtiyaç duyulacağını savunuyor. 

Alman halkının yüzde 59’u ise linyit madeninin genişletilmesine karşı çıkıyor.

Yetkililerin ocak ayının ortasına kadar aktivistleri köyden çıkarma talimatına karşılık, 14 Ocak’ta binlerce aktivistin köye gelerek burada bulunan aktivistlere katılacağı günler önce duyurulmuştu.

Çarşamba günü, aktivistlerin “Phantasialand” adını verdikleri köy merkezinde polis memurları bir protestocuyu tutuklamak için harekete geçiyor. Fotoğraf: Ingmar Nolting / The New York Times

Fotoğraflar: Lützerath bleibt!

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘ın de aralarında bulunduğu binlerce aktivist, dün ve bugün köyün yok edilerek kömür madenine dönüştürülmesine karşı çıkmak üzere bölgeye akın etti.

‣ Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor
‣ Lützerath maden ocağı mücadelesi: Almanya’nın iklim politikasının turnusolu
‣ Almanya’da, kömür için yok edilmek istenen Lützerath köyü yine karıştı

Tahliye sürecinde neler yaşandı?

Alman polisi, yetkililer ve aktivistler arasındaki gerginlik dördüncü gününde de devam ederken, cumartesi günü polis tahliye operasyonuna devam etti.

Protestocular, Fridays for Future hareketinin kurucusu Thunberg’in katılımıyla öğle saatlerinde büyük bir gösteri için toplandı. Burada yapılan açıklamada polisin köyün büyük bölümünde “yer üstündeki” eylemcileri tahliye ettiğini, ancak birçok kişinin hala hem yer altındaki tünellerde hem de inşa ettikleri yüksek ağaç evlerde 15 yapıyı işgal ettiğini belirtti.

Toplamda 470 eylemcinin köyden çıkarıldığını açıklayan polis ise yıkıma devam edilebilmesi için daha birçok yapıdan eylemcilerin çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Greta Thunberg, Almanları köyün boşaltılmasına karşı çıkan çevreci aktivistleri desteklemeye çağırdı Fotoğraf: Oliver Berg / Picture Alliance/dpa

Thunberg, Alman Yeşiller Partisi’ne ateş püskürdü

Almanya Yeşiller Partisi’nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın getirdiği mevcut krizde enerji güvenliğini sağlamak için Lützerath’ın altındaki kömüre ihtiyaç olduğunu savunarak köyün yıkılmasını savunmuştu.

Cuma günü köye giden Greta Thunberg, kasabadaki aktivistlere katılmasının ardından Alman Yeşiller Partisi‘ni Lützerath’ın yıkımına verdiği destek nedeniyle eleştirdi.

Thunberg, partinin RWE gibi fosil yakıt şirketleriyle anlaşma yapmasının önceliklerinin neler olduğunu gösterdiğini söyleyerek şöyle dedi:

“Burada yerin altında olan kömür, fiyatları hemen düşürmez. Böyle düşünen biri gerçekle bağını koparmıştır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.