Bulgaristan sahilinde yüksek radyasyon seviyeleri!

Bulgaristan’ın güneyinde, Karadeniz’in batı kıyısında yer alan Chernomorets Köyü’ndeki Vromos sahilinde olağan seviyelerin üstünde radyasyon tespit edildi.

Sebep bakır madeni!

Zira Karadeniz’in kıyısındaki Vromos Körfezi  1954-1977 yılları arasında bakır fabrikası Rosendeki su taşkınları nedeniyle  ağır sulfik asit minarallerinin neden olduğu bir kontaminsayona uğramış durumda .

Haberin duyulmasından sonra sahildeki  ağaçların arasına plaja girmenin sağlık sorunlarına neden olabileceği yazan bir uyarı tabelası asıldı.

1980’li yıllardan itibaren yüksek radyasyon* olup olmadığının anlaşılması için bölgede sağlık ekiplerinin her yıl  yaptığı ölçümlere göre  son iki senenin sonuçları öncesine göre daha yüksek.  6 Temmuz 2018 tarihli Bulgaristan haberlerine göre radyasyon normalin 50 katı, plaja giriş ise yasaklanmış değil. Giriş çıkışların tamamen tabelayı görmesi, haberleri duyması beklenen  insanların insiyatifine bırakılmış durumda.

Bölge Sağlık Müfettişliğinden Verginia Tsanova  plajda kuma karışmış radyoaktivitenin toplam ömrünün 100 yıl kadar olduğunu belirterek şöyle bir açıklama yapıyor:

Özellikle kumda oynayan küçük çocuklar açısından tehlike sözkonusu ve yıllar içinde yetişkinlere de kanser tanısı konabilir”.

Müfettiş TsanovaRadyasyon kanserojen ve genetik mutasyonlara yol açabilir ki özelikle çocuklarla hamile kadınlar açısından tehlikeli” diye de ekliyor.

Plaja girişlerin yasaklanmamasına ilişkin ise “Biz  girişleri yasaklayamayız buraya gelmekya da  gelmemek insanların kendi tercihi”olduğunu söylüyor.

Plaj görünümüyle özellikle çocuklu aileler için çok cazip.

1998 yılında kapatılan Rosen madeni on yılardır yaydığı radyasyonla çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor.  2010 yılında da birkaç kez gündeme gelmiş olan  radyoaktivite haberleri ciddiyetini arttırarak koruyor.  En son 25 Kasım 2016 Bulgaristan Jeofizik Konferansında Karadeniz’de Vromos Körfezi radyometrik araştırması tebliğiyle bilim insanları tarafından doğrulanmış bulunuyor.

*Düşük doz radyasyon yoktur.  Radyasyonun her dozu zararlıdır fakat doz arttıkça tehlike de artar .

Pınar Demircan

(bnr, novinite,Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinde insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli

Avrupa Komisyonu'nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

EN ÇOK OKUNANLAR