Bu yıl altıncısı gerçekleştirilecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 9-13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde gösterime girecek filmler, jüri üyeleri, atölye ve etkinliklerin programı açıklandı.
Her yıl ekoloji temalı konulara sahip filmleri ağırlayan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) yarın başlıyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen ve 13 Ekim’e kadar sürecek festivalde, Uluslararası Yarışma kategorisinde 14, Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinde ise 10 film yarışacak. Panorama ve Özel Gösterim’le de 37 film festivalde izleyici ile buluşacak.
Festivalde altın madeninden plastiğe, çöpten asbeste, iklim değişikliğinden tohuma, mültecilerden doğayı talan eden enerji üretim sistemlerine onlarca konuda gösterilecek filmlerin dışında hem çocuklara, hem de yetişkinlere yönelik atölyeler de gerçekleştirilecek.
Jüri üyeleri açıklandı
BIFED festivalinde Uluslararası Yarışma Ödülü ve Gaia Öğrenci Ödülü için karar verecek olan jüri üyeleri de belli oldu Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin jüri üyeleri Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt olarak açıklandı.
Uluslararası Yarışma kategorisinde, Fethi Kayaalp adına verilecek ödül için belirlenen jüri ise Ceylan Özçelik, Prof. Dr. Naci Güçhan, Dimitris Koutsiabasakos, Maja Bogojević ve Julia Lazarus’tan oluşuyor.
Atölyeler
Festival boyunca dans, tasarım, müzik gibi pek çok alanda etkinlikler ve atölyeler de gerçekleştirilecek:
-
Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Burcu Gülmen, Deniz Tümerdem, Hilal Menlioğlu’nun planladığı “Bozcaada’da Sürdürülebilir Morfolojiler Peşinde” sergisi geçtiğimiz yıl okul bünyesinde yürütülen malzeme odaklı tasarım stüdyosunun çalışmalarını sunacak.
-
Kültür tarihi ve Türk mutfağı kategorilerinde eserler yazmış bir yazar olan ada sakini Ümit Hamlacıbaşı farklı tarhana çeşitlerini atölye katılımcılarıyla tanıştıracak; coğrafya ve kültürün yerel yiyecekler aracılığıyla nasıl analiz edilebileceğini anlatıp, yiyeceklerin kök ve köken ilişkisini yeniden sorgulayacak.
-
Tallin Büyükkürkciyan ve Can Kuman’ın doğaçlama müzik ve dans atölyesinde ise iklim krizine dikkat ç
-
Selçuk Gürışık’ın düzenleyeceği keçe atölyesinde katılımcılar keçe yapmayı öğrenecek.
-
“Anke Atamer Çocuk Programı”nda yine keşif, yaratıcılık, öğrenme ve eğlence dolu anılar bırakacak.
-
Sinek Sekiz Yayınevi’nden İrem Çağıl’ın gerçekleştireceği, biri gençlere yönelik olan üç farklı atölye de festival kapsamında yer alacak. Bunlardan biri de “Yediklerimiz Nasıl Yetişiyor”.
-
Ellis Bartholomeus ve İpek Şensılay’ın “Hero mu Zero mu?” etkinliğinde ise çocuklar, çevre farkındalığı konusunda başlangıç seviyesinde olan karakter “Zero” dan çevre kahramanı “Hero” ya dönüşecek.
-
Tamer Karataş ve Caner Karataş ile “Geri Dönüşüm ve Ritim” atölyesinde etraftan toplanan atıklar müzik aleti haline getirilecek.
-
Dramaturjiden faydalanılan “En iyi Oyun Arkadaşım Doğa” atölyesinde çocuklar doğayı ve ağaçları tanıyacak, “Geleneksel Oyuncak Atölyesi”nde ise doğal ortamdaki malzemelerden oyuncak yapabilmeyi deneyecekler.
BIFED bu yıl “Yol arkadaşım olur musun” çağrısı ile kendi aracıyla festivale gelenlerin araç arayanlarla haberleşerek yol arkadaşı olmasını teşvik ediyor. Festival yönetimi, katılımcılarından, kendi matara ve kahve kupalarını getirerek kağıt bardak ve plastik şişe kullanımını en az indirilmesine katkı sunması da istiyor.
Festival programına, katılımcılara indirim sunan festival dostu mekanlara, festival filmleri ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgilere BIFED’in sosyal medya hesaplarından veya www.bifed.org’dan ulaşabilirsiniz.