EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi akademisyenleri öğrencilerinin yanında: Öğrenciler serbest bırakılsın

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri bugün de üniversiteye rektör olarak atanan Melih Bulu’yu ve öğrencilerin tutuklanmasına tepki göstermek için Güney Kampüs’te rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem gerçekleştirdi.

Burada bir basın açıklaması okuyan akademisyenler, “29 Ocak Cuma gününden bu yana yaşanan gelişmeler, bir ay önce üniversitemize danışılmadan yapılan rektör atamasının kurumsal yapı ve mekanizmalarımıza verdiği zararın ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir” dedi.

‘Öğrenciler kutuplaştırılıyor’

Açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi’nin köklü tarihinden beslenen ilkeleri çerçevesinde uzun yıllar süregelmiş kapsayıcı tartışma, hoşgörü ve anlayış ortamı yapılan müdahaleler nedeniyle zarar görmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Bu sebeple okulun kendi içerisinde çözebileceği bir sorunun öğrencilerin kutuplaştırılmaları ve ağır tehditlere maruz kalmalarıyla sonuçlandığı belirtilen açıklamada “Yanlış bir süreçle yapılmış rektör atama işleminin üniversitemize daha fazla zarar vermesinden kaygı duyuyoruz” denildi.

‘Öğrencilerimiz serbest bırakılsın’

Açıklamada “Bu gergin ortamın bir an önce sakinleşmesi için tüm ilgilileri, kamuoyunu, öğrencilerimizi ve diğer üniversite paydaşlarını sağduyulu ve anlayışlı olmaya, dışlayıcı hareket ve sözlerden kaçınmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu. Açıklamada şu talepler dile getirildi:

Tutuklu ve kelepçeyle ev hapsinde tutulan öğrencilerimizin derhal serbest bırakılmasını; kampüslerimizde uzlaşı imkanlarını engelleyen polis mevcudiyetine son verilmesini istiyoruz.

Beş öğrenci gözaltına alınmıştı

Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına yönelik protestolar kapsamında düzenlenen sergide yer alan bir resimde Kabe görseli ve LGBTİ+ bayrakları kullanılması üzerine beş öğrenci gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan öğrenciler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından hedef gösterilmiş ve iki öğrenci hakkında ise ev hapsi kararı, iki öğrenci hakkında ise ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama’ suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti.

Rektör Bulu ise öğrenciler hakkında okul içerisinde soruşturma başlatıldığını ifade ederek “Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyet’in kutsallarına saldırı hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır” dedi.

Boğaziçi Dayanışması’ndan eylem çağrısı

Bunun üzerine açıklama yapan Boğaziçi Dayanışması, 1 Şubat Pazartesi günü saat 17.00’da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs kapısına eylem çağrısında bulundu.

Çağrıda “Üniversite dayanışmalarını, gençlik örgütlerini, kadın örgütlerini, LGBTİ+ örgütlerini ve tüm lubunyaları, siyasi örgütleri, meslek odalarını, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, hocalarımızı, okulun tüm emekçilerini ve mezunlarını hep birlikte omu omuza durmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ancak İstanbul Valiliği eylem çağrısının ardından bir açıklama yayınlayarak Beşiktaş ve Sarıyer‘deki eylem ve etkinliklerin bir ay boyunca yasaklandığını duyurdu

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.