KentManşet

Bodrum’da bayram krizi: 9 günde 1 aylık su tükendi

0

Muğla‘nın Bodrum ilçesini besleyen Geyik Barajı‘nda su doluluğu bayram tatili boyunca yüzde 49,5’ten yüzde 45,7’ye indi. Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi‘nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bayram tatilinde Bodrum’un bir aylık suyunun tüketildiğini söyledi.

15-23 Haziran tarihlerindeki Kurban Bayramı tatili boyunca Bodrum’da konaklama yerlerinde doluluk oranı yüzde 90’ı aştı. Yerleşik nüfusu 200 bin olan bölgede 9 günlük tatil boyunca 1 milyon kişi konakladı ve 250 bin araç girişi kaydedildi.

Bodrum nüfusu bayramda 4 katına çıktı

Bölgeye su sağlayan Geyik Barajı’nda doluluk oranı yüzde 4 civarında düşerken su yetersizliği nedeniyle doluluk oranı yüzde 16’larda olan Mumcular Barajı‘ndan kente ve tarımsal faaliyetlere su akışı sağlanamadı.

Birgün kaynaklarının aktardığına göre MSKÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bayramda nüfusun dört katına çıkmasıyla bölge halkının 1 aylık suyunun tükendiğini söyledi ve içme suyuna erişim sorunları hakkında konuştu.

Bodrum’a su veren ikinci baraj da kurudu
Bodrum’da kuraklık: İçme suyu kaynağı Mumcular Barajı kurudu

Barajlardan tarımsal sulama yapılamıyor

Barajlardaki mevcut doluluk oranlarıyla bölgedeki tarım alanları sulanamıyor. Çiftçiler tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmek için artezyen kuyularını veya bahçelerinde açtıkları kuyuları kullanıyor.

Bölgedeki suyun dağıtımındaki sorunlara dikkat çeken Özçelik, “Termik santrale su vermemiz durumunda tarımsal alanlarda su sıkıntısı yaşıyoruz, tarımsal alanlara su verdiğimiz durumda Bodrum’un içme suyunda ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz” dedi.

Ancak içme suyu açısından sorunlar, patlaklar, kuraklık ve aşırı kullanım nedeniyle daha da derinleşiyor.

Su fiyatları artıyor

Özçelik, “Sudan ucuz terimi Bodrum’da tarihe karışacak gibi görünüyor” diyerek suyun giderek daha pahalı hale geldiğine dikkat çekti. Suyun metreküpü daha önce doğal gaz ve elektrikten daha ucuzdu. Doğalgazın metreküpü 7 lirayken aşırı kullanım dönemlerinde suyun metreküp fiyatı 70 liraya kadar çıkabiliyor. Yani su, doğal gazdan 10 kat daha pahalı.

Vatandaşların çözüm olarak içme ve kullanma sularını damacana ve tankerlerle taşıdığını söyleyen Özçelik, “Tankerle gelen suyun metreküpü 250 liraya, damacanayla su temin etmemiz durumunda ise metreküpü 4-5 bin liraya çıkıyor” dedi.

‘Mevcut çözüm önerileri maliyetli ve ekstrem projeler’

Özçelik, su sorunu için sunulan çözümlerin ekstrem örnekler olduğunu söyleyerek Bodrum için denizden su arıtılması, Dalaman‘dan su getirilmesi veya Köyceğiz‘deki Namnam Çayı’ndan su çekilmesi gibi projelerin çok maliyetli olduğunu vurguladı.

Turizm sezonu bitene kadar su sorunuyla ilgili bir proje planlanmadığını söyleyen Özçelik, sorunun bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Asıl sorun patlaklar

Zaten kısıtlı olan su, şehre düzenli olarak temin edilemiyor. Özçelik, bu ekstrem projeler yerine esas sorun olan patlakların ve kayıp kaçakların önüne geçilmesini öneriyor. Ancak mevcut durumda şebekenin düzenli ve sürekli olarak işletilmesi sağlanamıyor.

Su tahsisi için altyapının iyileştirilemesi ve su temini alternatiflerinin geliştirilmesine öncelik verilmesini söyleyen Özçelik, Devlet Su İşleri (DSİ), termik santraller ve su kanalizasyon idarelerine önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Yüzey sularının değişken karakteri, suyun düzenliliğinin garantisini vermeyi zorlaştırıyor.

Bodrum’da kuraklık: Barajların dip seviye suları kullanılırsa ekolojik sistem zarar görür

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.