İklim KriziManşetYerel

Bodrum’a su veren ikinci baraj da kurudu

0

Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla‘nın Bodrum ilçesindeki barajlarda su tükendi.

Geçtiğimiz hafta kenti besleyen barajlardan biri olan Mumcular Barajı’nda su seviyesinin dip seviyeye inmesi nedeniyle su akışı durdu ve baraj kapatıldı. Kenti besleyen bir diğer baraj olan Geyik Barajı’nda da  geçen hafta su seviyesi yüzde 13’lerden dip seviyeye düştü. Bununla birlikte barajın perşembe günü kapatılacağı belirtildi.

Muski: Gerekli düzenlemeler yapılacak

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Yaşanan kuraklık nedeniyle yeterli miktarda su kalmayan Mumcular Barajı 05.10.2023 tarihinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kapatılmış, barajdan Bodrum’a su iletimi kesilmiştir. Yine aynı nedenlerden dolayı Bodrum’un en büyük içme suyu kaynağı olan Geyik Barajı’nda da su miktarı, iletimi mümkün kılacak seviyenin altına düşmüştür. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından barajın perşembe (12.10.2023) günü kapatılacağı ve su iletiminin kesileceği tarafımıza iletilmiştir.

Hemşehrilerimizin olumsuz etkilenmemesi amacıyla alınan tedbirler ve yapılan hazırlıklar doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edileceğiz. Kamuoyuna saygıyla sunulur.”

MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, Mumcular Barajı’nın kapatılmasından sonra, iklim değişikliğini en acı şekilde yaşadıklarını söylemişti.

Sıkıntının sadece Bodrum’da değil Türkiye genelinde yaşandığına dikkati çeken Tekkaya, “Bodrum genelinde 36 kuyumuz su kesmiş durumda. Şu anda yaklaşık 150 bin kişinin su kaynağını ne yazık ki kaybetmiş durumdayız” demiş; alternatif kaynaklar için yoğun çalışma yürüttüklerini anlatmıştı:

Bodrum’da kuraklık: İçme suyu kaynağı Mumcular Barajı kurudu

Bodrum’da yeni konutlar için yağmur hasadı şartı konuldu

“Türkiye genelinde toplam 54 milyar metreküp su tüketiliyor. Bu suyun sadece 7 milyar metreküplük kısmı içme suyunda kullanılıyor. Geri kalan 40 milyar metreküpü tarımsal sulama, 7 milyarı ise endüstride kullanılıyor. 54 milyar metreküp suyun etkin ve verimli şekilde kullanılması adına herkesin hayatındaki bazı şeyleri değiştirmesi gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.