Ekolojiİklim KriziManşet

Bodrum’da kuraklık: Barajların dip seviye suları kullanılırsa ekolojik sistem zarar görür

0
Fotoğraf: DHA

Muğla‘nın Bodrum ilçesini besleyen ve kuraklık nedeniyle dibi gören Mumcular ile Geyik barajlarının ‘ölü hacim’ olarak nitelendirilen su seviyesinin pompalar ile çekilmesi kararına uzmanlar tepki göstererek bu uygulamanın canlı yaşamına ve ekolojik sisteme zarar vereceği uyarısında bulundu.

Bodrum’u besleyen iki barajın su seviyelerinin dibi görmesi üzerine her iki barajdan su alımı bir süre önce durduruldu. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) yetkilileri bu barajlardaki “ölü hacim” olarak nitelendirilen su seviyesinin pompalar ile çekileceğini, bu yöntem ile Bodrum’a su verileceğini duyurdu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi‘nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, barajın “ölü hacim” olarak nitelenen dip kısmındaki suyun kullanılmasının ekolojik olarak istenmeyen sonuçları beraberinde getirebileceğini söyledi.

DHA‘nın aktardığına göre Özçelik, “Bu suyun kullanılması durumunda buradaki canlı hayatı ile yıllar boyunca inşa edilen ekolojik sistem ve biyolojik çeşitlilik tahrip olacaktır. Bu su 15 gün yetebilecek çamurlu bir su olduğu için Bodrum’un içme suyuna kalıcı bir katkı sağlamayacaktır” diye konuştu.

Fotoğraf: DHA

‘Yöre halkı endişelerinde haklı’

Geyik ve Mumcular barajlarının kurumasının olumsuz etkisinin Bodrum’la sınırlı olmadığını belirten Doç. Dr. Özçelik, “Baraj göllerinin etrafındaki ve baraj göllerini besleyen derelerin etrafındaki yerleşimler ile canlı hayatı da oldukça zarar gördü. Bu olumsuz etkinin en başında yöre halkının susuz kalması ve sularının çekilme riski geliyor” ifadelerini kullandı.

Yöre halkının ölü hacmin altından alınmasına ilişkin çalışmalardan ciddi endişe duyduğunu aktaran Ceyhun Özçelik, şunları ekledi:

“Burada dar boğazın aşılabilmesi için MUSKİ tarafından Geyik Barajı’nın ölü hacminin altından da su alma için bir çalışma yapıyor. Yöre halkı, bu çalışma sonrasında yer altı sularının tamamen çekileceği ve buradaki canlı hayatını etkileneceği konusunda oldukça olumsuz düşüncelere sahip. Bu düşüncelerinde haklı olduklarını söyleyebilirim.”

Fotoğraf: DHA

‘Bodrum’un içme suyuna kalıcı bir katkı sağlamayacak’

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, baraj göllerindeki ölü hacimlerin buradaki canlı hayatının korunması, barajın akış aşağısındaki canlılara can suyu verilmesi için önemli olduğuna dikkati çekti.

“Bu suyun kullanılması durumunda buradaki canlı hayatı ile yıllar boyunca inşa edilen ekolojik sistem ve biyolojik çeşitlilik tahrip olacaktır” uyarısını yapan Özçelik, söz konusu suyun bölgeye yalnızca 15 gün yetebilecek çamurlu bir su olduğunu ve Bodrum’un içme suyuna kalıcı bir katkı sağlamayacağını vurguladı.

Özçelik şunları kaydetti:

“Burada önemle belirtmek istediğim husus şu; iki barajımızın tamamen kurumuş olması nedeniyle bütün yük şu an yer altı su kaynaklarına yönelmiş durumda. Buradan aşırı bir çekim yapmamız durumunda yer altı su kaynaklarımız da tuzlanacak, diğer taraftan da çekilecek. Bu nedenle yer altı suyundan temin edeceğimiz su miktarı da azalacak. Yetkililerin halkı bilinçlendirme çalışmaları yapması gerekiyor ve esinti takvimi hakkında Bodrumluların bilgilendirilmesi gerekiyor.”

Kış yağışlarının gelmesi ile bu olumsuz etkilerin biraz azalacağını umduğunu ifade eden Doç. Dr. Özçelik, önümüzdeki dönem için gerekli önlemlerin derhal alınması gerektiğini kaydetti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.