İklim KriziManşet

BM Genel Sekreteri: İklim krizine karşı ya topluca harekete geçecek ya da topluca intihar edeceğiz

0

Berlin‘de başlayan ve iki gün sürecek Petersberg İklim Diyaloğu Konferansı‘na katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dünyanın yarısı sel, kuraklık, olağanüstü fırtınalar ve orman yangınlarının yaşanabileceği tehlike bölgelerinde bulunuyor. Buna rağmen fosil yakıt bağımlılığımızı desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

Son iki haftadır Avrupa‘yı etkisi altına alan sıcak dalgası ve orman yangınlarının sürdüğü; sıcaklıkların yer yer 50 dereceye yaklaştığı bir ortamda konuşan Guterres, konferansa katılan 40’dan fazla çevre ve iklim değişikliği bakanına hitap etti: “Bir seçimimiz var. Topluca harekete geçmek veya toplu intihar. Geleceğimiz bizim elimizde”

Avrupa sıcak dalgasıyla boğuşuyor: Yüzlerce ölüm, dört bir yanda orman yangını

Guardian‘ın aktardığına göre, Guterres, gelişmekte olan ülkelere iklim hedeflerini uygulamak için mali destek sağlaması gereken gelişmiş ülkeleri ve bu ülkelerin kalkınma bankalarını da eleştirdi; bu kurumların amaçlarına uygun şekilde hareket etmediklerini ve bir an önce iyileştirilmeleri gerektiğini söyledi.

COP27’ye hazırlık

Konferans, kasım ayında Mısır’da yapılacak COP27’ye hazırlık olarak gerçekleştiriliyor.

COP27’ye ev sahipliği yapacak Mısır, iklim riski altında
Mısır COP27’de gündemin ilk maddesinin ‘iklim finansmanı’ olmasını istiyor

Geçen yıl İskoçya‘nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen COP26 İklim Değişikliği Konferansı’nda dünya liderleri küresel sıcaklıkların 1,5C’yi aşmaması konusunda anlaşmaya varmıştı, ancak uzmanlar bunun için ülkelerin taahhüt ettiği adımların yetersiz olduğuna dikkat çekmişti.

Tüm katılımcı ülkelerin bu yıl sera gazı salımlarını azaltmak ve “net sıfır emisyona” yönelik yol haritalarını çizecek planlarını açıklaması bekleniyor. Ev sahibi Mısır ise özellikle gelişmekte olan ve iklim değişikliğinin sonuçlarından en ağır etkilenen ülkelere mali yardım paketi açılmasını istiyor.

Bonn İklim Konferansı başladı: COP27’de kabul edilecek kararların ön hazırlığı

Guardian’a konuşan AB’nin iklim değişikliğiyle mücadeleden sorumlu yetkilisi; Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise Berlin’de “Bu yönde ülkelerden herhangi yeni bir plan göremiyoruz” dedi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.