DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Avrupa sıcak dalgasıyla boğuşuyor: Yüzlerce ölüm, dört bir yanda orman yangını

0
Gironde, Fransa. Fotoğraf: Sarah Meyssonnier / Reuters

Avrupa‘nın hava durumu haritaları, geçen haftadan beri süren sıcak dalgasının etkisiyle kırmızıya büründü.

İspanya, İtalya ve Portekiz’i kavuran; Fransa‘nın güneybatısındaki orman yangınlarını başlatan sıcaklar, kuzeye, İngiltere‘ye doğru ilerliyor.

Şimdiye kadar Portekiz ve İspanya’da yaklaşık bir hafta süren sıcak hava dalgasının 1000’den fazla dolaylı veya doğrudan ölüme sebep olduğu düşünülüyor. İspanya’da sıcaklıklar 45.7C’ye kadar ulaştı, Portekiz 47 dereceyle rekor tazeledi.

İngiltere bu hafta yeni sıcaklık rekorları kırmaya hazırlanırken, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’daki alevler binlerce hektarlık alanı yok etti ve binlerce kişi tahliye edildi.

AB Gözlem Programı Copernicus‘un bugün için verdiği tahminlerde İspanya, Fransa, Portekiz ve Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye‘nin batısı da aşırı orman yangını riski altında.

AccuWeather’dan Kıdemli Meteorolog Tyler Roys, “Bu sıcaklığın, Portekiz’den Orta Fransa’ya ve iç güneydoğu Avrupa’ya kadar birçok yerde uzun süreli bir sıcak dalgası (20 veya daha fazla gün) olabileceğine dair endişeler var, çünkü Temmuz ayının geri kalanını ve Ağustos ayına kadar devam edebilir” açıklamasını yaptı. Buna Macaristan vadileri, doğu Hırvatistan, doğu Bosna, Sırbistan, güney Romanya ve kuzey Bulgaristan dahil.

Roys‘a göre, sıcaklığın şiddeti, 30binden fazla insanın hem doğrudan hem de dolaylı olarak hayatını kaybettiği 2003 sıcak dalgasına rakip olabilir. Bunun 1757’den bu yana Avrupa’daki en kötü sıcak hava dalgalarından biri olması bekleniyor.

 

Birleşik krallık

İngiltere’de ilk kez 40°C ‘nin üzerinde sıcaklıklar tahmin eden Britanya Meteoroloji Servisi (Met Office), olağanüstü sıcaklık için ilk kez kırmızı uyarı yayımladı.

Bu, bugün ve yarın 41 santigrat dereceye  yükselebilecek sıcaklıkların yaşam için potansiyel bir risk olduğu anlamına geliyor. Uyarı seviyesinin kırmızıya yükseltilmesi, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından İngiltere için mevcut Isı Sağlığı Uyarısı‘nın 4. Seviyeye yükseltilmesine paralel.

Olağanüstü sıcaklığın hafta başlarında İngiltere’nin büyük bir bölümünü etkilemesi bekleniyor, sıcaklıklar muhtemelen bazı yerlerde 30’ların yüksek, hatta belki de 40°C’ye ulaşacak. Bu, İngiltere’de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık olacak. Mevcut rekor, 2019’da 38.3 derece olarak belirlenmişti.

Met Office Baş Meteoroloğu Paul Gundersen, bugün çok geniş bir alanı kapsayan kırmızı uyarı bölgesinde olağanüstü, belki de rekor kıran sıcaklıklar olacağını ve Salı günü bu daha doğu ve kuzeye kayacağını söyledi ve “Şu anda 40°C’nin üzerindeki sıcaklıkları görme şansımız yüzde 50 ve yeni bir maksimum sıcaklığa ulaşıldığını görme ihtimalimiz yüzde 80” açıklamasını yaptı.

“Gecelerin, özellikle kentsel alanlarda, son derece sıcak olması; bunun, insanlar ve altyapı üzerinde yaygın etkilere yol açması muhtemel. Bu nedenle, insanların sıcağı planlamaları ve rutinlerini değiştirmeyi düşünmeleri önemlidir. Bu sııcaklık seviyesinin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.”

Londra. Fotoğraf: Peter Nicholls / Reuters

Ulaştırma servisi Network Rail‘in insanlardan kesinlikle gerekli olmadıkça seyahat etmemelerini istemesi ve sıcakta bükülmelerini önlemek için bazı tren raylarını beyaza boyamasıyla ulaşım hizmetlerinin iki gün boyunca kesintiye uğraması bekleniyor. Asfalt yollarda erimenin azaltılması için kum serpilmesi de planlanıyor.

Sıcaklıkların yükselmesi, Birleşik Krallık’ın güney yarısının yakınındaki yüksek basınçtan kaynaklanıyor, bu basınç çoğu bölgeye kuru hava taşıyor.

Önümüzdeki hafta ortasından itibaren, soğuk havanın ülkeyi batıdan itmesiyle sıcaklıkların yıl boyunca normale yaklaşmaya başlaması bekleniyor.

Met Office’te görev yapan iklim uzmanı Dr. Nikos Christidis de “İklim değişikliği, Birleşik Krallık’ta aşırı sıcaklık olasılığını zaten etkiledi. İngiltere’de 40 derece hava sıcaklığı görme olasılığı 10 kat daha fazla. Mevcut emisyon azaltma taahhütlerine rağmen, bu tür sıcaklıklar her 15 yılda bir gerçekleşebilir” dedi.

İSPANYA

Sıcak dalgası, 8 Temmuz Cuma gününden bu yana genellikle 38°C’yi aşan sıcaklıklarla Portekiz ve İspanya’yı kavuruyor. İspanya, Sevilla, dokuz saat boyunca 41°C üzerinde yükselen cıva ile en sıcak noktalardan biri oldu. ardışık günler.

Madrid-Barajas havaalanı Perşembe günü 108 Fahrenheit (42.2 C) ile Temmuz ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı. İspanya aynı gün günü sıcağa bağlı 93 ölüm bildirdi.

Jerte, İspanya. Fotoğraf: Isabel Infantes / Reuters

Sıcak dalgasının ilk günü olan 10 Temmuz’da sıcakla ilgili 15 ölüm kaydedildi. O zamandan beri, günlük ölüm sayısı her gün arttı. Çarşamba günü, ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 40 santigrat dereceyi aştığında, sıcaklığa atfedilen günlük ölümler 60’a yükseldi. Carlos III Sağlık Enstitüsü’nden alınan rakamlara göre, Cumartesi gününe kadar İspanya’da ısıya bağlı 360 ölüm meydana geldi.

Başbakan Pedro Sanchez, ülkenin aşırı sıcaklıklar sebebiyle risk altında bulunduğunu açıkladı. Ekoloji Bakanlığı (MITECO) ülkenin su rezervlerinin yüzde 44,4 dolulukta olduğunu vurguladı.

İspanya’nın meteoroloji dairesi sözcüsü Rubén del Campo, “Açıkçası, sıcak hava dalgası ne kadar uzun olursa, orman yangınları konusuna ve ayrıca insanların sağlığına olan yansımaları o kadar büyük olur” dedi.

İspanya’nın hava durumu ajansı Pazar günü için sıcaklık uyarıları yayınladı ve kuzeyde Aragon, Navarra ve La Rioja‘da 42 derece tahmin edildi. Sıcak dalgasının bugün sona ereceği,  ancak sıcaklıkların “anormal derecede yüksek” kalacağı konusunda da uyarı yapıldı.

İspanya’nın özellikle Portekiz sınırına yakın batı bölgelerinde yüksek sıcaklıklar ve düşük nem sebebiyle orman yangınlarıyla mücadelenin devam ediyor.

Pazar öğleden sonra İspanya’nın merkezindeki Castille,Leon ve kuzeydeki Galiçya da dahil olmak üzere diğer birçok bölgede yangınlar sürdü. İtfaiyeciler, Malaga eyaletinin Mijas kentinde çıkan yangını kontrol altına aldı ve tahliye edilen kişilerin evlerine dönebileceğini söyledi.

Mijas. Fotoğraf: Ashley Barker

İspanya meteoroloji yetkilileri (AEMET) bugünden  itibaren ülkede sıcaklıkların nispeten düşmeye başlayacağını ancak Katalonya kıyılarında, yarımadanın güneysdoğusunda ve La Coruna’da 35 ila 36 derece, Guadiana ve Mino de Orense vadilerinde ise 44 derecenin üzerinde sıcaklık beklendiği konusunda uyardı.

PORTEKİZ

Portekiz’in meteoroloji ajansı Instituto Português do Mar e da Atmosfera‘ya göre, Portekiz’in Pinhão kentinde 14 Temmuz Perşembe günü kaydedilen 47 derecelik sıcaklık, Temmuz ayında ülkede kaydedilen en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı.

Ülkeninmevcut rekoru, 1995 yılında Amareleja’da belirlenen 115.7 F (46.5 C) seviyesindeydi.

Portekiz Sağlık Bakanlığı bu hafta, ülkede 7-13 Temmuz tarihleri ​​arasında yüksek sıcaklıkların olduğu bir dönemde 238 aşırı ölüm meydana geldiğini söyledi. Bu ölümlerin kaçının sıcaktan kaynaklandığı bilinmiyor. Bakanlık Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada da son yedi gün içinde çoğu yaşlı 659 kişinin sıcak dalgası nedeniyle öldüğünü söyledi.

Fotoğraf: AFP

Başbakan Antonio Costa, Torre de Moncorvo kenti civarında yangınla mücadele eden bir yangın uçağının düştüğünü ve pilotun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yaklaşık 1000 itfaiyeci, Portekiz’in merkezinde ve kuzeyinde, en büyüğü kuzeydeki Chaves kenti yakınlarında olmak üzere 13 orman ve kırsal yangını kontraltına almaya çalışıyor.

FRANSA

Fransa’nın ulusal meteoroloji dairesi Météo France, yarına kadar ülkenin Atlantik kıyısında en az 40 santigrat derece sıcaklık tahmin etti.

Fransa genelinde sıcaklıkların 30C’nin üzerinde, ülkenin batı yarısında ise 38 ila 40 derece arasında olması bekleniyor. Ayrıca çeşitli bölgelerdeki yerel yetkililer, yüksek ozon konsantrasyonları nedeniyle kirlilik uyarıları da yayınladı.

Météo France’dan Francois Gourand, AFP‘ye verdiği demeçte, “Güneybatıdaki bazı bölgelerde bir sıcaklık kıyameti olacak” dedi.

Pek çok bölgede kırmızı alarm verilen Fransa’daki en ciddi yangın, 1200’den fazla itfaiyecinin görevlendirildiği Bordeaux kenti yakınlarındaki Gironde bölgesinde yaşanıyor.

Gironde’deki yangın.

İtfaiye yetkilileri, Gironde’de Salı gününden beri devam eden yangınların, şiddetli rüzgarlar nedeniyle 13 bin hektarı tahrip ettiğini ve 16 bin 200 kişinin tahliye eedildiğini açıkadı.

Gironde, Fotoğraf: Sarah Meyssonnier / Reuters

Öte yandan yerel yetkililer, Fransa’nın güneybatısındaki Teste-de-Buch ormanındaki yangının sahile ulaştığını ve güneye doğru ilerlediğini söyledi. Olay yerindeki insanlar tarafından çekilen video alevlerin, ünlü Pilat Kumulunun yakınındaki La Lagune’deki plaja kadar ilerlediğini gösteriyor.

Fotoğraf: Sophia Garcia / The World

Fransa İçişleri bakanlığı, halihazırda faaliyet gösteren altı itfaiyecinin yanı sıra 200 itfaiyeci ve daha fazla ekipmanı güçlendirmek için üç yangın söndürme uçağı daha göndereceğini duyurdu.

Ancak yangınla mücadele eden ekipler, bugün yükselen sıcaklıklarla mücadele etmek zorunda kalacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gironde bölgesindeki yangınlarla mücadele kapsamında kurulan İçişleri Bakanlığı’na bağlı acil durum merkezini ziyaret etti. Macron, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Dayanışma ulusaldır. Fransa’nın dört bir yanından üç bin itfaiyeci ülkenin güneyini vuran yangınlarla mücadele ediyor. Cesaretlerini ve bağlılıklarını selamlıyorum.” açıklamasını yaptı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.