COP27Dünyaİklim KriziManşetUncategorized

Bonn İklim Konferansı başladı: COP27’de kabul edilecek kararların ön hazırlığı

0

7-18 Kasım‘da  ayında Mısır‘da yapılacak BM İklim Zirvesi (COP27) için ön hazırlıkların yapılacağı Bonn İklim Değişikliği Konferansı başladı.

İskoçya Glasgow‘da gerçekleşen COP26‘da, Paris İklim Anlaşması‘nın operasyonel detaylarının tamamlanması ve böylece anlaşmanın uygulanma aşamasına  geçmesinden sonra ilk kez Almanya’nın Bonn şehrinde bir araya gelen devletler, Mısır‘ın Şarm El-Şeyh kentinde yapılacak COP27′ye hazırlanmak için 16 Haziran’a kadar müzakerelerde bulunacak.

Amaç ne?

Toplantı kapsamında daha önceki toplantılardan ertelenen bir dizi madde ve COP 27’deki başarının belirlenmesinde kilit rol oynayacak birkaç üst düzey, tartışmalı konu yer alıyor: Hükümetler bu süre boyunca iklim krizine uyum, gelişmekte olan ülkelere – özellikle finansman konusunda- yardım edilmesi, kayıp ve zararların belirlenmesi gibi noktalara odaklanacak.

Paris İklim Anlaşması’nın 6’ıncı maddesi (işbirlikçi yaklaşımlar) de, delegelerin küresel emisyonlarda genel bir azaltma sağlama süreci de dahil olmak üzere bir dizi unsur üzerinde çalışmaya karar vermesiyle ve bu işbirliği faaliyetlerine  gelişmekte olan ülkelerin uyum eylemini desteklemeye yönelik bir verginin uygulanması için önemli bir konu olmaya devam ediyor.

197 ülkenin taraf olduğu BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), 2015 Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın ana sözleşmesi konumunda.

Paris Anlaşması’nda temel amaç, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutmak ve sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlamaya yönelik çabaları teşvik etmek olarak belirlenmişti.

Gündemin bir diğer önemli maddesi, sera gazı azaltma hedefinin ve uygulamasının acilen yaygınlaştırılması için çalışma programıyla ilgili konuların ortaklaşa değerlendirilmesiyle Şarm El-Şeyh’te kabul edilecek bir karar hazırlamak.

Konferans, şeffaflık,, uyum, finans, teknoloji ve kapasite geliştirme dahil olmak üzere Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması kapsamındaki tüm uygulama konularının merkezinde yer alıyor. Çalışmalarda sahada daha güçlü eylem konusunda ilgili rehberlik sağlamak için en iyi yolu bulunmaya çalışılacak.

Kademeli ilerlemeyi göze alamayız

Birleşmiş Milletler‘in yılın ortasında gerçekleştirdiği bu iklim değişikliği konferansı, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki kayıp ve zarar konusunda bir oturumla açıldı.

Konferansın açılış konuşmasında “Hükümetlerin tek başına iklim krizini çözemeyeceğini biliyoruz” diyen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekretaryası İcra Direktörü Patricia Espinosa, Paris Anlaşması’nın kabulünün ardından gelen parıltı azaldıkça ve uygulama gerekliliği ortaya çıktıkça, zor soruların hızlı bir şekilde yanıtlanması gerektiğini bildiğini dile getirdi:

“İklim değişikliğinin katlanarak ilerlediğini anlamak zorundayız; artık sadece kademeli ilerlemeyi göze alamayız. Bu müzakereleri daha hızlı ilerletmeliyiz. Glasgow‘dan sonra, tam uygulama yönergeleri artık yürürlükte ve ülkeler iklim eylemini uygulamak ve hızlandırmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahipler. Bu başarıya ulaşmaya yardımcı olmak için burada ele alınması gereken ana konulara aşinayız: azaltma, uyum & kayıp ve hasar ve finansman ve uygulama araçları.

Dengeli bir anlaşmaya ulaşmak için bu alanların her birinde acilen siyasi düzeyde müdahalelere ve kararlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Espinosa, şöyle dedi:

“Bunu yapmak, dünyaya doğru yönde ilerlediğimize dair net bir mesaj gönderecektir. Çünkü dünyanın Şarm El-Şeyh’te tek bir sorusu olacak: Glasgow’dan bu yana ne gibi ilerleme kaydettiniz?”

The Guardian‘a konuşan Climate Analytics‘in CEO’su Bill Hare şu uyarıda bulundu:

“Dünya felakete doğru uyurgezer gibi görünüyor. Hükümetler daha fazla önlem almanın çok zor olduğunu düşünüyor gibi : Daha zor olacak olanise küresel ısımanın 3 dereceye çıktığı bir dünyayla uğraşmak olacaktır.”

NewClimate Institute‘dan Niklas Höhne, “Avrupa Birliği, yenilenebilir enerji hedeflerinde kararlı olduğu için liderliği alabilir. Böyle bir büyük üstlenicinin öne çıktığını görmek ve  diğerlerini de beraberinde getirmek iyi olur.”

Mısır’daki COP27 öncelikle uygulamaya odaklanacak ve ulusların mevzuat, politikalar ve programlar aracılığıyla ve tüm yetki alanları ve sektörlerde Paris Anlaşmasını kendi ülkelerinde uygulamaya nasıl başlayacaklarını göstermeleri bekleniyor.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.